Политика | 24 Мая, 2024

Голова Нацполіції пояснив, що чоловіків без документів можуть затримати

Свежие новости: Голова Нацполіції пояснив, що чоловіків без документів можуть затримати

В Україні якщо поліцейський під час спілкування з військовозобов'язаним встановить факт перебування того в поліцейському розшуку за зверненням ТЦК, то доправить його туди, а якщо людина намагатиметься втекти від поліції, то може бути застосована фізична сила для затримання.

Про це заявив голова Національної поліції України Іван Вигівський.

Вигівський наголосив, що важливо розуміти, в якому саме розшуку перебуває людина.

- Якщо він перебуває в розшуку за вчинення кримінального правопорушення, то поліцейський має здійснити невідкладні дії із затримання такої особи відповідно до кримінального процесуального законодавства.

- Якщо ж встановлено особу, яка відповідно до звернення ТЦК та СП вчинила адміністративне правопорушення, передбачене статтями 210, 210-1 КУпАП (Порушення правил військового обліку, порушення законів про мобілізацію), то в такому випадку поліцейський уповноважений на здійснення адміністративного затримання та доставлення військовозобов’язаного до ТЦК та СП, - розповів Вигівський.

У разі встановлення ухилянтів, які перебувають у розшуку, поліція доправлятиме їх до ТЦК. Також Іван Вигівський пояснив алгоритм дій поліцейських у разі відсутності документів у чоловіків, які перебувають поза домом. Дії поліцейського залежатимуть від того, яких саме документів немає.

- Наприклад, у громадянина є документ, що посвідчує його особу, проте відсутній військово-обліковий документ. В такому випадку поліцейський документує цей факт, після чого з метою надання правової оцінки діям особи матеріали надсилає до ТЦК та СП, - сказав голова Нацполіції.

При цьому він наголосив, що цей алгоритм працює в разі, якщо звернення ТЦК і СП до підрозділу поліції про доставлення саме цієї людини не надходило.

- Інший випадок: якщо до підрозділу поліції в установленому порядку від ТЦК та СП надходило звернення щодо цієї особи, тоді у поліцейського виникає право на здійснення адміністративного затримання та доставлення людини до відповідного ТЦК та СП, - пояснив Вигівський.

- А якщо під час перевірки в особи відсутні військово-облікові документи та документи, що посвідчують особу, поліцейський може здійснювати адміністративне затримання для встановлення особи.

В такому разі затримання може тривати не більше трьох годин.

Джерело

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты