Политика | 28 Февраля, 2024

Глухівський кар’єр кварцитів, який належав Дерипасці, офіційно передали у власність України

Свежие новости: Глухівський кар’єр кварцитів, який належав Дерипасці, офіційно передали у власність України

Фонд державного майна України 26 лютого став власником Глухівського карʼєру кварцитів, який раніше належав російському олігарху Олегу Дерипасці.

Підприємство володіє спецдозволом на видобування кварцитовидного пісковику на родовищі Баницьке, він чинний до 2037 року.

У квітні 2022 року Офіс Генерального прокурора і Державне бюро розслідувань повідомили про арешт корпоративних прав та єдиного майнового комплексу Глухівського кар'єру. Слідство встановило, що підприємство постачало в росію кварцит для виробництва феросиліцію та кристалічного кремнію високих марок, а також щебеню та буту. У росії кварцит з України використовувався для виробництва зброї.

Єдиним власником ТОВ “Глухівський карʼєр кварцитів” була кіпрська компанія United Company Rusal Silicon Limited Олега Дерипаски.

У лютому 2023 року Вищий антикорупційний суд стягнув підприємство в дохід держави в межах санкцій проти Дерипаски, а через рік United Company Rusal Silicon за рішенням суду вивели з переліку засновників ТОВ “Глухівський карʼєр кварцитів”, замінивши його на Фонд державного майна.

Крім Глухівського карʼєру у власність держави протягом останніх днів перейшли компанії “Охорона МГЗ”, “Час IT” і “Сервісний центр Металург”.

Основний актив Дерипаски в Україні – Миколаївський глиноземний завод – поки що не перейшов до Фонду держмайна.

Джерело 

 

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты