Общество | 20 Сентября, 2019

Глава Офісу президента пропонує розділити Нацгвардію. Міністр внутрішніх справ проти

Свежие новости: Глава Офісу президента пропонує розділити Нацгвардію. Міністр внутрішніх справ проти

Глава Офісу президента Андрій Богдан заявив, що Національну гвардію потрібно розділити на три частини під керівництвом Міністерства внутрішніх справ, Міністерства оборони та президента.

Як зазначає BBC, ідея про Нацгвардію належить Андрію Богдану, хоча той і запевняє, що всі реформи силового блоку ініціатива президента.

 

«Нацгвардія — це сукупність різних підрозділів. Ми вважаємо, що частина Національної гвардії може і має залишитися в МВС. Частина бойових підрозділів, які беруть участь у військовому конфлікті на Сході, має бути перепідпорядкована Міністерству оборони або Генеральному штабу. А частина підрозділів — напряму президенту», — вважає Андрій Богдан.

Зазначається, що після подання законопроєкту про підпорядкування Нацгвардії главі держави, міністр внутрішніх справ Аваков приходив на зустріч до Зеленського і погрожував звільненням.

У МВС вважають, що виведення Нацгвардії з під їхнього контролю ускладнить взаємодію Нацгвардії з поліцією, а також створить проблеми в бюджетуванні та управлінні. До того ж гвардійці й так перебувають у президентській вертикалі.

«Для будь-якого українського військового президент, який за Конституцією є Верховним головнокомандувачем ЗСУ, є вищим керівником», — переконані в МВС.

Джерела з оточення Авакова зазначили BBC, що ідея політична і спрямована на те, щоб посилити вплив президента та послабити вплив міністра МВС.

 

Нагадаємо, 30 серпня Володимир Зеленський запропонував законопроєкт № 1007 «про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності Національної гвардії» президент позначив як невідкладний.

У проєкті закону пропонується координувати діяльність Національної гвардії безпосередньо по лінії президента і командувача Нацгвардією, виключаючи главу МВС. Так, у частині, де йдеться про управління, повністю виключаються згадки про міністра внутрішніх справ.

У пояснювальній записці необхідність такого рішення пояснюється тим, що в умовах особливого періоду керівництво військовими формуваннями, зокрема Нацгвардією, не належить до сфери внутрішніх справ, а знаходиться у підпорядкуванні глави держави.

Джерело: hromadske.ua

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты