Политика | 20 Января, 2023

Європарламент виступив за створення трибуналу для путіна та лукашенко

Свежие новости: Європарламент виступив за створення трибуналу для путіна та лукашенко

У резолюції, ухваленій 19 січня, депутати Європарламенту вимагають притягнути до відповідальності політичне та військове керівництво росії за злочин агресії проти України.

Резолюцію ухвалили 472 голосами. Проти проголосували 19 депутатів, 33 утрималися. Європарламент заявляє, що звірства, вчинені російськими військами у Бучі, Ірпені та багатьох інших українських містах, свідчать про жорстокість війни та наголошують на важливості скоординованих міжнародних дій для притягнення винних до відповідальності за міжнародним правом.

Депутати Європарламенту закликають ЄС у тісній співпраці з Україною та міжнародною спільнотою домагатися створення спеціального міжнародного трибуналу для судового переслідування політичного і військового керівництва росії та її союзників.

Створення трибуналу, стверджують депутати Європарламенту, заповнить вакуум у міжнародному кримінальному правосудді та доповнить слідчі зусилля Міжнародного кримінального суду, “оскільки нині він не може розслідувати злочин агресії, коли йдеться про Україну”.

Політичне та військове керівництво білорусі також має бути притягнуто до відповідальності. Точні умови та склад спеціального трибуналу ще належить визначити. Депутати Європарламенту наголошують, що він повинен мати юрисдикцію для розслідування не лише проти російського диктатора володимира путіна та політичного і військового керівництва росії, а також проти самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка та його режиму.

Депутати також наголошують, що підготовча робота ЄС щодо створення спеціального трибуналу має розпочатися негайно та має бути зосереджена на створенні механізмів для суду у співпраці з Україною. Українські та міжнародні органи мають отримати підтримку у збиранні доказів, що використовуватимуться у майбутньому. Президент України Володимир Зеленський привітав ухвалення резолюції.

“Закликаю всіх наших партнерів підтримати такий трибунал. росія має бути притягнута до відповідальності за свою агресивну війну, справедливість має перемогти”, – написав він у Twitter.

Джерело

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты