Политика | 23 Июня, 2023

ЄС затвердив 11-й пакет санкцій проти росії

Свежие новости: ЄС затвердив 11-й пакет санкцій проти росії

ЄС офіційно затвердив 11-й пакет санкцій проти росії, спрямований на посилення чинних обмежень і боротьбу з їх обходом.

Про це повідомили в Раді ЄС.

Щоб боротися з обходом санкцій, ЄС посилює двостороннє і багатостороннє співробітництво з третіми країнами та технічну допомогу. У ситуаціях, коли співпраця не допоможе досягти результату, ЄС планує "швидкі, пропорційні та точкові дії... у формі відповідних індивідуальних заходів у відповідь на участь операторів третіх країн в обході санкцій".

У ЄС заявили, що санкції вже завдають значної шкоди російській економіці та здатності Кремля фінансувати агресію.

Новий санкційний пакет забороняє транзит через територію росії більшої кількості товарів і технологій, які можуть використовуватися для військових потреб, авіації або космічної індустрії, а також авіаційного та ракетного пального - для товарів, що везуть з ЄС до третіх країн.

До санкційного списку внесли додаткові 87 компаній за пряму підтримку російського ВПК - до них застосують суворіші експортні обмеження.

У новому пакеті розширюють список товарів, які вважаються такими, що можуть використовуватися росією для військових потреб.

ЄС розширив заборону на перевезення товарів до ЄС автодорожнім транспортом причепами та напівпричепами, які зареєстровані в росії - навіть якщо сама фура-перевізник зареєстрована не в РФ.

У зв'язку зі спробами обману для обходу санкцій з боку суден, які возять сиру нафту і нафтопродукти, до портів і шлюзів ЄС забороняють доступ будь-яким суднам, які здійснюють перевалку з судна на судно, за наявності у відповідних органів достатніх підозр.

Такі ж обмеження загрожують суднам, щодо яких компетентні органи мають підстави підозрювати незаконне втручання в навігаційну систему при перевезенні російської нафти і нафтопродуктів.

Завершується тимчасове виключення із санкцій для Німеччини та Польщі щодо постачання сирої нафти з росії через північну секцію нафтопроводу "Дружба". Водночас цим шляхом можна буде прокачувати нафту з Казахстану або інших третіх країн.

Запроваджуються також персональні санкції проти низки осіб і компаній.

Відповідні акти незабаром опублікують в Офіційному журналі ЄС.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости