Общество | Южноукраинск, 15 Апреля, 2023

Екоактивісти вберегли “Бузький Гард” від затоплення

Свежие новости: Екоактивісти вберегли “Бузький Гард” від затоплення Екоактивісти вберегли заповідник Миколаївщини від затоплення

НАЕК “Енергоатому” не вдасться затопити частину національного природного парку “Бузький Гард” на Миколаївщині, повідомляє громадська організація “Екодія” у Facebook.

Завдяки зауваженням екоактивістів до звіту з оцінки впливу на довкілля Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України відхилило проєкт щодо добудови Ташлицької гідроакумулювальної електростанції.

Екоактивісти пояснили, що електростанція мала накопичувати надлишкову енергію із сусідньої Південноукраїнської АЕС. Однак наслідком будівництва могло стати затоплення прибережної зони нацпарку.

Вони підкреслили, що це знищило б сотні рідкісних видів тварин та рослин, зокрема червонокнижних. Постраждати також могла пам’ятка культурної спадщини національного значення, а саме центр Бугогардівської паланки Війська Запорізького низового XVIII століття.

“Завод, який мав виробляти турбіни (основні робочі елементи станції), належить російському мільярдеру Олексію Мордашову, та це не зупиняє "Енергоатом" від співпраці”, – зазначили автори.

Нагадаємо, на Миколаївщині найцінніші природні оселища нацпарку “Бузький Гард” опинилися під загрозою затоплення, через плани НАЕК “Енергоатом” щодо підвищення рівня Олександрівського водосховища до позначки 20,7 метра. Затоплення острову Гард може повністю знищити світові популяції гвоздики бузької та мерингії бузької, що зустрічаються фактично лише в зоні затоплення.

Раніше, НАЕК “Енергоатом” опублікував звіт з оцінки впливу на довкілля, що обґрунтовує доцільність і безпечність підвищення рівня Олександрівського водосховища на Миколаївщині до позначки 16,9 метра.

Джерело

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости