Общество | Николаев, 19 Декабря, 2017

До квітня 2018 р. всі контролюючі органи визначать чек-лісти перевірок підприємництва

Свежие новости: До квітня 2018 р. всі контролюючі органи визначать чек-лісти перевірок підприємництва

У понеділок, 18 грудня, Уряд ухвалив Стратегію реформування системи державного нагляду (контролю). Так, на засіданні Кабінету Міністрів було скасовано черговий пакет регуляторних актів, які заважають розвитку підприємництва. 

За дорученням голови Миколаївської облдержадміністрації Олексія Савченка участь у засіданні Уряду взяв профільний заступник голови ОДА Олександр Кушнір. 

Відповідно до доручення Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, всі контролюючі органи мають до 1 квітня 2018 року визначити основні галузеві ризики, яких потрібно уникати підприємцям, а також окреслити чек-лісти – правила проведення перевірок та моніторингу результатів цих перевірок.

“Чек-ліст - це своєрідний індивідуальний перелік вимог для кожного виду бізнесу. Це означає, що замість тисячі сторінок профільних законодавчих актів підприємцю потрібно буде вивчити всього один документ, в якому зібрані конкретні вимоги до ведення конкретного виду бізнесу. За таким чек-листом підприємець зможе сам себе перевірити – чи правильно організований його бізнес. Крім того, він буде чітко знати, що саме перевірятиме і контролер:  ревізор не зможе перевірити більше (чи менше), ніж міститься в чек-листі”, - пояснює профільний заступник голови ОДА з питань фінансів, економічного розвитку та децентралізації Олександр Кушнір.

Такі чек-лісти будуть генеруватись автоматично на підставі даних про виявлені ризики, що має остаточно ліквідувати корупцію серед контролерів. Контролюючі органи мають затвердити прозорі правила встановлення ризиковості підконтрольних видів підприємницької діяльності. Частота проведення перевірок залежатиме від ступеню ризиковості бізнесу.

Наразі Державна регуляторна служба і Офіс ефективного регулювання, за підтримки Мінекономрозвитку, вже запустили пілотний модуль планування заходів державного нагляду. Це єдиний онлайн-портал, що містить всі плани перевірок, всі вимоги до бізнесу, які будуть перевірятися, а також результати самих перевірок і їх оскаржень. За перші 10 днів роботи модулю ним скористалося більше 50 000 користувачів, отже запит від бізнесу на такий інструмент існує. До 2020 року національна система управління ризиками має запрацювати повноцінно.

Втілення відповідної Стратегії у життя дозволить зменшити рівень корупції, рівень витрат з бюджету на забезпечення роботи системи нагляду (контролю) та ефективніше реагувати на виявлені ризики. Водночас бізнес точно знатиме суть перевірок і довірятиме державі більше.

Источник: mk.gov.ua

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты