Общество | Южноукраинск, 12 Февраля, 2020

Для южноукраїнської лікарні купили томограф за 19,5 млн. Чому пройшло півроку, а він досі не працює?

Свежие новости: Для южноукраїнської лікарні купили томограф за 19,5 млн. Чому пройшло півроку, а він досі не працює?

Ще 30 серпня 2019 року новенький томограф прибув до южноукраїнської лікарні. Його купили аж 19,5 млн. гривень - гроші з державного та міського бюджетів. Але пацієнти і надалі продовжують обстежуватися на томографах в Первомайську, Вознесенську або іншому місті. А наш поки що не працює.

В чому проблема, розбиралась Южка.City.

Є дві проблеми

В міській лікарні пояснили, що проблема в приміщенні для комп’ютерного томографа. Воно має певні недоліки, які треба виправити, а саме: 

  • Читайте больше на нашем Telegram-канале. Присоединиться к нему можно ЗДЕСЬ
  • перше - потрібна спеціальна захисна обробка стін та спеціальний свинцевий екран для захисту персоналу від випромінення;
     
  • друге – через великі габарити томограф навіть не можна занести в лікарню. Апарат у висоту має більше двох метрів, його потрібно заносити з зовнішньої сторони приміщення, для цього необхідний додатковий вхід.

Через те, одразу після придбання томографа, розпочався процес проектування реконструкції одного з рентгенологічних кабінетів. Зараз ще ухвалюють проект. Оплачувати будуть з міського бюджета. На все про все потрібно 1 млн 342 тис. гривень - це проектні роботи, екпертиза та ремонт. 

Томограф стоїть в гаражі, але під сигналізацією

Поки що томограф знаходиться в приміщенні гаража-стоянки «Електрокар», яка належить лікарні. Це приміщення опалюється. Укладений договір на охоронну сигналізацію.

- З нашого боку перешкод для того, щоб запрацював томограф немає. Один з лікарів-рентгенологів вже пройшов курси підготовки для роботи на такому обладнанні. В інтересах лікарні, щоб томограф запрацював. Тим більше, що з першого квітня оплату за лікування інсультів заклад буде отримувати тільки тоді, коли буде стаціонарна комп’ютерна томографія. Тож ми в цьому зацікавлені, і в нас є висококласні фахівці для лікування таких захворювань, – розповіла виконуюча обовязки головного лікаря Ірина Доценко.

Чи запрацює томограф в квітні?

Кошти на те, щоб змонтувати і запустити томограф в роботу в бюджеті міста є, наголосив під час «прямого ефіру» міський голова Віктор Пароконний. Мер вважає, що апарат запрацює під кінець першого кварталу або в квітні.

Сподіваємось, що так і станеться, і южноукраїнцям більше не потрібно буде кудись їхати на обстеження.

До речі, діагностування для пацієнтів, які матимуть електронне направлення від лікаря, буде безкоштовним: для цього передбачені кошти в державному бюджеті.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты