Политика | 21 Июля, 2024

Дефіцит електроенергії найшвидшим способом можна покрити вітровими електростанціями, - ДТЕК

Свежие новости: Дефіцит електроенергії найшвидшим способом можна покрити вітровими електростанціями, - ДТЕК

Україні потрібно прискорити будівництво нових вітроелектростанцій, щоб зменшити дефіцит потужності в енергосистемі, що виник через російські обстріли енергетики.

Про це повідомив  гендиректор енергокомпанії ДТЕК ВІЕ Олександр Селіщев.

" У найближчій та середньостроковій перспективах краще підхопити втрачене може вітрова генерація ", - заявив Селіщев.

За його словами, термін будівництва ВЕС – рік. Також він уточнив, що, за даними Української вітроенергетичної асоціації, найближчими роками в Україні можна збудувати 4-5 ГВт.

Водночас, він зазначив, що слід вжити заходів, які можуть прискорити старт будівництва ВЕС інвесторами. Зокрема, Селіщев зазначає, що необхідно створити механізм корпоративного PPA (довгострокові договори купівлі та продажу "зеленої" електроенергії приватними компаніями).

"Виробники електрики з ВДЕ не можуть залучати міжнародні гроші, тому що немає гарантованої ціни продажу електроенергії на тривалий період, умовно - на десять років ", - сказав топ-менеджер.

"Набагато легше це робити, коли банки бачать, що проект ВДЕ після введення в експлуатацію буде певний період мати певну прибутковість за контрактом ", - додав він.

Крім того, важливим оперативним заходом він вважає запровадження механізму страхування інвестицій.

" Держава запустила механізм страхування з обмеженими сумами – до 200 млн грн для нових проектів. Однак вирішення питання дефіциту енергетичних потужностей потребує великих лімітів, тому що вкладати мають мільярди ", – додав Селіщев.

Крім того, важливим питанням є подолання проблеми боргів перед виробниками зеленої електроенергії, оскільки будувати ВЕС зараз готові переважно компанії, які вже представлені на ринку України та розуміють маршрут реалізації проектів.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты