Общество | Новая Одесса, 11 Сентября, 2023

В Новоодеській громаді можуть ліквідувати кладовище 18 століття

Свежие новости: В Новоодеській громаді можуть ліквідувати кладовище 18 століття

Поблизу села Гребеники Новоодеської громади 6 березня 2023 року фермер проїхав трактором з дисковою бороною територією поховань 18 століття. Місцеві жителі вважають, що територія може бути передана для проведення сільгоспробіт.

- На початку 18 століття на території села Гребеники жили деякий час військовополонені шведи, а також українські козаки. Саме вони на могилах своїх товаришів ставили кам’яні хрести, - говорить місцева мешканка Валентина Коржова.

- Прибирали тут востаннє, мабуть, перед війною. Коли могильні пагорби зрівнялися зі стежками – вже не можна було зрозуміти, де могила, де стежка – тоді сюди припинили ходити.

Після проїзду трактора викликали поліцію, яка відкрила кримінальне провадження. Фермер, чиє ім’я фігурує у заяві до поліції, живе у сусідньому селі Дільниче. Журналісти знайшли його подвір’я, але від коментаря чоловік відмовився.

За словами Валентини Коржової, понад чотири місяці не надходила ніяка інформація ані від поліції, ані від міського голови. Коржова говорить, що 10 серпня було засідання членів виконкому Новоодеської міської ради, які прийняли проєкт рішення про ліквідацію цього кладовища і про перенесення трьох хрестів.

- 13 серпня ми з жіночками прийшли сюди та порахували. І виявилося, що тут не три хрести, а 14 кам’яних і один залізний, - розповідає Валентина.

Жителька села Гребеники Анастасія Ситниченко говорить, що навесні хрестів було більше.

- Було 27 хрестів тут, рахували. А потім почали зникати кудись хрести, - розповіла вона.

Жодного звернення щодо надання цієї ділянки для ведення сільгоспробіт до міської ради не надходило. Міський голова Нової Одеси Олександр Поляков сказав, що враховуючи нову інформацію – про поховання тут козаків і шведів, що це місце може мати історичну цінність, жодних дій з ділянкою до вивчення усіх обставин здійснювати не будуть.

- Ми звернулися до обласного управління культури, національностей та релігій з приводу того, чи вважається, чи занесені до реєстрів пам’яток місцевого, обласного значення, будь-якого рівня дані поховання. На що ми отримали відповідь, що дані поховання не належать до культурної спадщини, - говорить Олександр Поляков.

Варіантом розв'язання проблеми може слугувати відведення вказаної ділянки до земель загального користування. На місці поховань можна облаштувати зелені насадження, а хрести перенести на територію огородженого кладовища, яке розташоване поруч, каже Олександр Поляков. Міський голова говорить, що фермера запрошували на сесію, аби той дав пояснення.

- Він виступив і дав пояснення, що коли їхав з польових робіт, у нього відмовила гідравлічна система. Для того, щоб не їхати дорогою, він проїхав, так би мовити, цією, це не толока, але по місцю поховання і пошкодив ці хрести – він їх не бачив, тому що вони були у траві. Ну це його пояснення, - розповідає Олександр Поляков.

За словами чиновника, фермера зобов’язали відновити пошкоджені хрести. Поліцейські закрили кримінальне провадження за фактом “наруги над могилою” через відсутність складу злочину. Поліцейські встановили, що йдеться про старе покинуте кладовище, за яким ніхто не доглядає. Тракторист заїхав на цю територію через технічну несправність, про наявність могил не знав та хрестів не бачив.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости