Общество | Николаев, 28 Июня, 2023

У Миколаєві пологовому №2 через зменшення кількості пологів не вистачає коштів на зарплати

Свежие новости: У Миколаєві пологовому №2 через зменшення кількості пологів не вистачає коштів на зарплати

Миколаївський пологовий будинок №2 недофінансовується Національною службою здоров'я України через зменшення кількості пологів у зв'язку з війною. Через це у лікарів та персоналу суттєво зменшилась заробітня плата, тому працівники змушені звільнятись.

Про це мова йшла під час засідання депутатської комісії Миколаївської міськради з питань охорони здоров'я, передає кореспондент "ПН".

Начальниця миколаївського управління охорони здоров'я Ірина Шамрай нагадала, що НСЗУ фінансує заклади за кожний пролікований випадок, у пологовому будинку - за кожні пологи. Наприклад, у 2020 році в цій установі прийняли 1410 пологів, у 21-му році - 1216, у 22-му році, оскільки були військові дії, кількість пологів зменшилась до 481 випадку.

— Тому у 22-му році, не дивлячись на те, що йшла війна, заклад фінансувався за звітом 21-го року, коли ситуація в країні була нормальною. Пологовий будинок отримав від НСЗУ 47 мільйонів 904 тисячі гривень і цього вистачало на нормальне функціонування. У 2023 році, хоч заклад уклав 9 угод з НСЗУ, а не 8, як було до цього, поліпшивши свій матеріально-технічний стан, кількість коштів у зв'язку зі зменшенням пологів у 2022 році на 2/3 зменшилася до 22 мільйонів 578 тисяч гривень. Якщо брати середню заробітню плату, то у минулому році лікарі в середньому отримували 19 тисяч 271 гривню, медсестри – 12 897 гривень, молодший персонал – 6 804 гривні, то наразі зарплата лікарів складає – 9 тисяч 918 гривень, середнього медперсона – до 7 669 гривень, молодшого – 5,2 тисячі гривень, – розповіла Шамрай.

При цьому начальниця управління охорони здоров’я додала, що кількість штату в установі було зменшено на 25 посад, адже дехто виїхав за межі міста або України, зазначивши, що скорочення не стосувалося саме лікарів. Шамрай додала, що виправити ситуацію збільшенням кількості пологів немає можливості, адже вагітні жінки не спішать повертатися до міста. Наприклад, на обліку в консультації при пологовому будинку № 2 зараз перебуває 230 вагітних жінок, а раніше ця кількість була близько тисячі. Проте про закриття закладів мова не йде.

Єдиний вихід для вирішення ситуації Ірина Шамрай вбачає в приєднанні пологового будинку №2 до більш спроможних лікарень. Це стосується і пологового будинку №1. Пологові будуть працювати як віділення на базі лікарень, але при цьому будуть скорочені витрати на адміністративний персонал, адже для лікарні та пологового він буде спільний.

— Намагаємося тримати їх на плаву, щоб люди отримували свою зарплату, але навантаження мінімальне, там приймаються одні пологи на добу. Жаль. Можливості забезпечити зарплату на рівні 2022 року зараз немає, - заявила Шамрай.

Працівники пологового будинку № 2 відмітили, що кількість пологів поступово зростає, раніше було до 30 пологів на місяць, зараз вже 50. Також колектив зазначив, що звільнився не тільки медперсонал, а й лікарі, адже фахівцям не вистачає зарплати.

— Люди звільняють, бо заробітньої плати немає. Ми просимо підтримати колектив, щоб він існував. Йдуть анестезіологи, дитячі лікарі, молодь йде, хто працюватиме на такі гроші? Ми пережили всі бойові дії, ми знаходились у тому районі, де було найбільше обстрілів, нікуди не виїжджали, ми протрималися, а зараз маємо шукати іншу роботу? Де її шукати, коли у всіх закладах є свої спеціалісти? - звернулася до депутатів співробітниця пологового будинку.

Тому працівники колектив пологового просив затвердити муніципальні надбавки лікарям, поки не відбудеться процес об’єднання з повноцінною лікарнею.

Ірина Шамрай у свою чергу зазначила, що об’єднання з більш спроможною лікарнею відбудеться досить швидко – десь за два місяці, якщо буде погоджено відповідне рішення. На питання голови комісії Ганни Норд, чи можливо на цей перехідний період дофінансувати зарплати працівникам пологового будинку з міського бюджету, Ірина Шамрай заявила, що на законодавчому рівні це заборонено.

Депутат Зінаіда Моторна поцікавилась, чи відомо, наскільки зменшиться штатний розпис пологового у разі приєднання до лікарні, але Шамрай повідомила, що наразі в неї немає відповіді на це питання.

— У мене за людей болить більше, ніж у вас, повірте! Ми з ними відпрацювали ковід, війну. Я як керівник управління в черговий раз впрягаюсь у це об’єднання, комусь щось хочу довести, мені це, думаєте, приємно? Ні. Я розумію краще, ніж ви, що потрібно зберегти людей. Я також під час війни ні дня ніде не тікала, не ховалась по закордонам, я сиділа тут. Претензій до мене нема. Я також не хочу будоражити всі колективи, з’єднувати когось і пропонувати щось, до чого вони не звикли. Але такий час у нас, країна другий рік воює, грошей немає, пологів немає, пацієнтів немає. І як би я не вивернулася на виворот, забезпечити я їх не можу цим. Вони прекрасні лікарі, вони справляються, вони можуть сьогодні приймати по 10 пологів на день, але їх нема! – різко відреагувала Шамрай.

Вона додала, що зараз фінансово успішні ті медичні заклади, що лікують поранених.

— Вчора були успішними ті, що лікували "ковід". Яка буде завтра ситуація, після війни, ніхто не знає. Можливо, через два тижні будуть фінансово успішні ті, що лікують кишкові інфекції, - заявила Шамрай.

Ганна Норд поцікавилась у лікарів пологового будинку №2, чи влаштовує їх оптимізація закладу

— Ірина Валентинівна (Шамрай, - ПН.) сказала нам шукати іншу роботу. І не ставити риторичні питання, тому ми сидимо і мовчимо, - заявили співробітники пологового будинку.

— Управління охорони здоров’я шукає шляхи, щоб вас не кинути в біді. І всі це розуміють. Тому ми розглядаємо це питання, щоб ви не залишились поза увагою. Вашу тривогу ми розуміємо, - відповіла депутат Зінаїда Моторна.

— Така ситуація не тільки з медзакладами, а й з закладами освіти зараз буде, - відмітила Ганна Норд.

— Все це зрозуміло, тільки скажіть, будь ласка, а вам зменшили заробітну плату під час війни? - поцікавились медики.

— Зменшили, - відповіла Зінаіда Моторна, яка є директором школи №47.

— До 5 тисяч? – уточнили медики.

— До 4 тисяч, - відповіла Моторна.

— Не вірю, - заявила медпрацівниця.

— Ну, не вірте. Я ж кажу це публічно, - додала Моторна.

У підсумку, комісія попросила управління охорони здоров’я пришвидшити процес об’єднання пологових до лікарень, щоб вирішити проблему.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости