Политика | Николаев, 30 Марта, 2023

"Тут треба діяти не поспішаючи", - Луков про перейменуванням вулиць

Свежие новости:

Перший заступник міського голови Миколаєва Віталій Луков заявив, що питанням перейменувань вулиць у місті займатимуться неквапливо.

Про це він сказав в ефірі програми «Діалог» на ТРК «МАРТ».

Рішення змінювати назви вулиць у Миколаєві продиктовано ухваленими 21 березня Верховною Радою України змінами до Закону про географічні назви, якими забороняється використовувати в назвах все, що є імперською політикою РФ, саму РФ та осіб, які до неї причетні.

Віталій Луков повідомив, що мер Миколаєва Олександр Сєнкевич дав доручення відновити роботу з топонімів міста ще за кілька тижнів до ухвалення закону. Технічною стороною питання перейменування займатиметься управління культури.

- Ми розуміли, що зміни будуть, і почали готуватися до них. Але тут треба діяти не поспішаючи, оскільки наша історія має безліч прикладів, як правило, негативних, де ми всі біжимо до колгоспу, потім усі біжимо з колгоспу, руйнуємо всі церкви, потім – відновлюємо. Знищуємо одні пам'ятники, потім ставимо інші, їх теж руйнуємо тощо. Це все схоже на дикість і поваги до такого суспільства і такої країни взагалі не буде. Тому ми рухатимемося поступово. Закон – це лише вказівка ​​спрямування, - сказав він.

Чиновник також повідомив, що на найближчу сесію винесуть рішення про затвердження топонімічної комісії та обговорять її роботу. Можливо, брати участь у перейменуванні вулиць дозволять і звичайним миколаївцям.

У рамках перейменування планується провести аналіз вже існуючих назв. Зокрема, Луков назвав чотири вулиці, які викликають запитання: вул. Військова, Колодязна, Погранична та Кузнецька.

- Ми хочемо одержати висновок від мовознавців, наскільки відповідають Закону про мову ці назви. Це все рухатиметься поступово, не поспішаючи. Ми повинні розуміти, що відбувається зараз, як жити далі, які історичні аспекти ми повинні залишити у своїй офіційній історії, а які випалити металом, щоб ніколи ніхто не прийшов нас «звільняти», бо ми на уроках у школах дітям розповідаємо такі речі. Все це пов'язано, - запевнив перший заступник голови.

Окрім цього, чиновник зазначив, що правління різних імперій на території України у різний час мали різні наслідки.

- Україна була під окупацією різних імперій. На сході панували одні, на заході – інші. Але факт: західні землі зберегли і мову, й історію. На сході все знищувалося. Наслідки правління різних імперій є різними. Є головне: підручники з історії пишуть переможці. Тому головне – перемогти на фронті, вся надія зараз на ЗСУ, - підсумував Луков.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости