Криминал | 1 Августа, 2023

Скандал з аптечками для ЗСУ: Оборонний комітет Ради дав два тижні Командуванню МС на вирішення проблеми

Свежие новости: Скандал з аптечками для ЗСУ: Оборонний комітет Ради дав два тижні Командуванню МС на вирішення проблеми

У понеділок, 31 липня, на засіданні Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки народні депутати заслухали доповідь Командування медичних сил щодо неякісних турнікетів, якими користуються воїни ЗСУ. Військовим дали два тижні на вирішення проблеми.

Про це повідомили в своїх соцмережаї члени комітету Ігор Копитін, Соломія Бобровська та Єгор Чернєв.

20 липня 2023 року в соцмережах була опублікована інформація про факт неспрацьовування кровоспинних турнікетів під час спроби зупинки кровотечі військовослужбовцями з 82-ї бригади ДШВ під час виконання бойових завдань, розказала Бобровська.

"Попри спростування КМС, що турнікети придатні, згодом у мережу потрапили результати тестування даних турнікетів у ДП Укрметртестстандарт, яке було проведене за запитом КМС паралельно з відправкою комісії. Результати тестування підтвердили сумнівну якість даних кровоспинних турнікетів а також те, що КМС приховувало реальний стан справ. Паралельно із запитом на заміну неякісних турнікетів, начальником медичної служби 82 ДШВ, 17.07.2023 на КМС також була надіслана заявка на заміну всіх оклюзійних плівок, що були видані бригаді у складі тих самих аптечок АМЗІ", - зазначила нардеп.

При цьому, Бобровська додала, що їй стало відомо про зберігання на складах КМС більше 150 тисяч дійсно якісних аптечок виробництва з якісними комплектуючими, які дійсно відповідають стандартам НАТО. Мова йде про аптечки з якісними джгутами, бандажами, які постачаються в КМС як гуманітарна допомога за гроші від партнерів з Німеччини, але начальник відділу КМС ЗСУ Володимир Прудніков не передає їх у війська, натомість військові отримують китайські турнікети.

"Чому КМС за весь час не впровадило контролю якості, враховуючи, що про якість медичних комплектуючих говорять з 2014 року? Перелік якісних виробників та брендів комплектуючих аптечки у всьому світі доволі обмежений, а всій медичній спільноті прекрасно відомий", - зазначили народна депутатка.

Також Бобровська розказала про можливу корупційну схему. Мова йде про начальник відділу КМС ЗСУ Пруднікова, який забезпечив виграш тендерів КМС на суму 66 мільйонів гривень для компанії "Український медичний дім", яка належить його невістці.

 

Питання з неякісними аптечками було винесене на розгляд засідання Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки. За словами Ігоря Копитіна, тепер у Міністерстві оборони перевірятимуть склад аптечок солдат та створюватимуть стандарти технічного стану турнікетів.

"Вкрай важлива тема зараз - звести до мінімуму смертність від втрати крові. Таке може траплятися через неякісні турнікети. Зараз у бійців декілька видів засобів зупинки кровотечі з різними технічними характеристиками. Важлива задача - віднайти норми, які будуть відповідати сучасним потребам армії. Зокрема, це такі турнікети, які не будуть ламатися, або послаблювати тиск у бойових умовах", - зазначив народний депутат.

За словами Єгора Чернєва, Комітет з нацбезпеки дав Командувачу Медичних військ Тетяні Остащенко два тижні на вжиття заходів.

"За цей час всі аптечки мають бути перевірені, після чого всі неякісні компоненти повинні бути замінені. Як виявилося, ці аптечки Медичними військами не закуповувалися і надійшли нам в якості зарубіжної матеріально-технічної допомоги. Що ж, чекаємо два тижні і просимо наших бійців та людей безпосередньо з місць повідомляти членам нашого Комітету про те, чи змінюється ситуація. Якщо проблему не буде вирішено - будемо діяти зовсім по-іншому", - зазначив він.

Що стосується Пруднікова, то його, як повідомила Соломія Бобровська, відсторонили від посади.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости