Политика | 18 Января, 2024

Омбудсмен розповів, що багато в’язнів бажають воювати за ЗСУ, але Залужний проти цього

Свежие новости: Омбудсмен розповів, що багато в’язнів бажають воювати за ЗСУ, але Залужний проти цього

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець розповів, що деякі в’язні в українських тюрмах бажають приєднатися до Сил оборони та захищати Україну.

Лубінець розкрив деталі обговорень резонансного законопроєкту про мобілізацію, які відбулися на початку січня на засіданні комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки. Він наголосив, що не бачив на засіданні «жодної людини, яка б там спілкувалася з позиції ультиматумів чи не ультиматумів», натомість обговорювалося «дуже багато пропозицій».

- Наприклад, я запропонував: якщо ви на рівні закону прописуєте всі можливі категорії громадян України, які можуть бути мобілізовані, то чи не є сенс прописати, в тому числі тих, хто відбуває покарання у виправних колоніях? - розповів Лубінець.

За його словами, за минулий рік представники омбудсмена відвідали близько 50% виправних колоній в Україні.

- Не було жодної колонії, де б до моїх співробітників не підходили хлопці, які там знаходяться, і казали: “У мене легка стаття, я несвідомо скоїв кримінальний злочин (різні є випадки), я готовий піти в ЗСУ, дайте мені таку можливість”. Навіть були такі, які казали, що якщо це не буде зараховуватись як відбування покарання, то вони готові після цього повернутись добувати свій термін тут: “Але дайте мені можливість теж брати участь в захисті своєї держави”, - згадує Дмитро Лубінець.

Водночас він визнав, що головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний «категорично висловився проти».

- І тут, знову ж таки, я знаю застереження, як можна брати ув’язнених. Я сказав, що це дуже просто. Наприклад, на рівні закону це визначається. Треба дві умови: перша – громадянин України, який в такому статусі хоче потрапити у відповідний підрозділ; друга – відповідний підрозділ готовий взяти до себе такого громадянина України.

- З іншого боку, я сказав, якщо виконані оці дві умови, коли сам підрозділ готовий взяти, – вони ж беруть на себе відповідальність за таку людину. Ми розуміємо, що попередньо будуть збирати інформацію, будуть проводити якийсь там аналіз, чи треба їм така людина, чи не треба. Знову ж таки, я завжди наголошую, що незважаючи, де знаходиться громадянин України, в якому він становищі, в якому він місці перебуває, він залишається в першу чергу людиною, з іншого боку, він залишається громадянином України, - підкреслив Лубінець.

Джерело

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты