Экономика | Николаев, 3 Февраля, 2021

Мерія Миколаєва заплатила дружині начальника земресурсів за містобудівний кадастр в рази більше, ніж в інших містах

Свежие новости: Мерія Миколаєва заплатила дружині начальника земресурсів за містобудівний кадастр в рази більше, ніж в інших містах Мерія Миколаєва заплатила дружині начальника земресурсів за містобудівний кадастр в рази більше, ніж в інших містах

Миколаївська міська рада замовила ТОВ «Зем-Юр-Центр» послуг на створення програмного забезпечення та обробку баз даних містобудівного кадастру на 18 млн грн. Про це написала Оксана Орсач у «Центрі журналістських розслідувань» .

Програмне забезпечення представили київські розробники – ПП «Софтпро+». Судячи з офіційних відповідей на запити журналіста, в обласних центрах, де виступив підрядником «Софтпро+», на створення онлайн-кадастру витратили від 500 тис грн. до 3 млн. грн. Що значно менше 18 млн грн.

Департамент архітектури та містобудування Миколаївської міськради перерахував за розробку містобудівного кадастру 11,2 млн грн., а управління земельних ресурсів 1,1 млн грн. за підсистему «Земельний кадастр». Також чиновники підписали ще 6 договорів на загальну суму в 4,5 млн. грн. Два договори на 1,3 млн грн. довелося розірвати, тому що в бюджеті просто не вистачило грошей.

Незважаючи на те, що всі ліцензії для миколаївського онлайн-кадастру належать ПП «Софтпро+», підрядником виступило миколаївське ТОВ «Зем-Юр-Центр». У Львові, Рівному, Житомирі, Луцьку, Чернігові та кількох інших обласних центрах програмне забезпечення для кадастру закуповували не у посередника, а у виконавців – «Софтпро+» або його засновника та директора Андрія Черіна, як ФОПа.

Журналісти з’ясували, що згідно з ціновими пропозиціями «Софтпро+», за найповніший пакет послуг по розробці геопорталу містобудівного кадастру, який і надали Миколаєву, доведеться заплатити 1,14 млн грн. У цю суму включено вартість ліцензій на програмне забезпечення, обробка даних, необхідне обладнання, послуги по встановленню та навчання персоналу. «Зем-Юр-Центр» отримав за ті ж роботи від міськради понад 11 млн грн. Крім того, «Софтпро+» постачає необхідні для кадастру ліцензії та комп’ютерне обладнання за 955 тис грн. В управлінні містобудування та архітектури такі витрати склали 5,1 млн грн. «Софтпро+» готове навчити чиновників, як працювати з ресурсом, за 6 тис грн. А от «Зем-Юр-Центр» запросив за це 268 тисяч .

Але найбільші розбіжності у вартості виявилися в обробці даних. У прайсі «Софтпро+» вартість такої послуги для створення кадастру становить 120 тис грн. із застереженням, що вона може змінюватися в залежності від обсягу інформації. «Зем-Юр-Центр» отримало 4,5 млн грн. з міського бюджету за роботу з містобудівною документацією і її внесення в бази кадастру. Наприклад, Рівне за такі послуги заплатило 1,8 млн грн., в Житомирі 126 тис грн. Причому, в більшості міст за обробку даних не платили з бюджету – роботи виконували робітники управлінь архітектури.

Аналогічна ситуація склалася і з розробкою підсистеми «Земельний кадастр» для управління земресурсів. За інформацією, розміщеною на сайті «Софтпро+», її вартість – 300 тис грн. За програмне забезпечення управління земресурсів Миколаївської міськради перерахувало «Зем-Юр-Центру» 200 тис грн. Установка обійшлася у 230 тис. При тому, що в прайсі «Софтпро+» вартість послуги установки – 3 тис. Ще 150 тис грн. з бюджету пішло на навчання працівників управління земресурсів і введення підсистеми кадастру в експлуатацію. А разом з обробкою даних виходить сума понад 1 млн грн.

Головний архітектор Миколаєва Андрій Цимбал та директор «Софтпро+» Андрій Черін причинами високої вартості назвали терміновість і обсяг робіт.

«В інших містах кадастри створювалися протягом 5 років і чиновники самі працювали з даними. А в Миколаєві захотіли зробити за рік», – сказав Черін.

До підписання договорів на розробку геопортала компанія «Зем-Юр-Центр» не мала ніякого відношення до програмування. У компанії також немає ні сайту, сторінок в соцмережах.

Власниками «Зем-Юр-Центру» з 2012 р. до 2018 р. були Марія Череднік і Дмитро Каленик. Марія – дочка відомого в Миколаєві шість разів судимого бізнесмена Віктора Чередніка (на прізвисько «Тазик»). Дмитро – його давній бізнес-партнер.

З 2012 по 2015 рік директором фірми був колишній начальник управління земресурсів міськради Сергій Бондаренко. З 2015 р. крісло директора змінювали його родичі – брат Юрій і дружина Олена Бредіхіна. У 2018 р. Бредіхіна стала власницею компанії, а незабаром «Зем-Юр-Центр» отримало перше замовлення від Миколаївської міськради. На той момент Бондаренко звільнився з Держземкадастру, в якому з 2015 р. обіймав посаду директора миколаївської філії, і став помічником мера, а потім був призначений на посаду начальника управління земресурсів. Під час написання матеріалу Бондаренко пішов з цієї посади.

Видання також звернуло увагу, що всі ліцензії на розроблення кадастру належать «Софтпро+», та й на сайті Миколаївської міськради йдеться, що програмне забезпечення для міста розробляли фахівці цієї фірми. Київські програмісти проводили презентації і навчали персонал міськради. Крім того, працівник «Софтпро+» підтвердив, що «Зем-Юр-Центр» виконував роботи в Миколаєві лише частково.

«Вони займалися питаннями обробки даних, тому що працюють на місці… Ну, у нас партнерський договір», – сказав співробітник «Софтро+».

У більшості випадків на тендерах щодо містобудівного кадастру конкурентами «Зем-Юр-Центр» виступали ПП «Софтро+» і його директор ФОП Андрій Черін, чиї пропозиції були завжди вищими.

Источник

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты