Политика | Южноукраинск, 24 Февраля, 2020

Зневажаємо відходи – шкодимо самі собі

Свежие новости: Зневажаємо відходи – шкодимо самі собі

Повернімось до вічної проблеми відходів. Як раніше повідомлялось на нашій сторінці, ще в 2004/5 роках Южноукраїнськ започаткував роздільне збирання відходів від 12-и їх видів. Цю важливу технологію на основі інновації було визнано на державному рівні. Ми могли бути лідером в сучасній Європі і за її межами. Але є популісти і демагоги та довірливі мешканці, тому місто втратило десять років не тільки по цій темі, а і в обґрунтованих комунальних тарифах, як і в багатьох випадках, де ми могли не мати в місті десятки зруйнованих об’єктів, які сьогодні виправляємо витратою багатомільйонних коштів міського бюджету.

Але про відходи. Є потреба сказати, що системного підходу у поводженні з відходами не має жодна країна і сьогодні. Так, декілька країн в різні способи та рішення просунулись досить далеко у вирішенні проблеми вічного супутника нашого життя.

Та навіть сьогодні оновлена технологія 2004 року – ДКП за програмою «Зелена карта відходів» нічим не поступиться передовому досвіду в країнах Європи. Якщо наші комунальні підприємства – ЖЕО, СКГ та інші суб’єкти поводження з відходами не розуміють її переваг та можливості з річного обсягу відходів, які продукує Южноукраїнськ отримувати від 10 – 12 мільйонів гривень чистого прибутку, то мабуть буде доцільним передавати нові рішення в приватні руки, де проти такої явної вигоди цих суб’єктів будуть стояти – виключно низький тариф, зразкова санітарія на шляху утворення і руху відходів та безпечне довкілля.

Вказані рішення по роздільному поводженні з відходами в 2016/17рр. було втілено в Южноукраїнську за адресом б.-р Шевченка 10/12. Вони давали зниження тарифу цієї послуги в чотири рази та забезпечували поділ відходів на ресурсні, небезпечні та органічні в понад 95%. Надалі КП ЖЕО спростило до мінімальних меж нову технологію розділення відходів і поширило її на третину міста з використанням їх видимих переваг, де втратило їх техніко-технологічні та тарифно-економічні особливості, які мали б давати високий поділ відходів – основу і сутність інноваційного рішення, яке подарували нашим комунальникам.

Переглянемо досвід Швеції і порівняймо їх дії з нашими можливостями через Модулі відходів з контролем та регулюванням цих процесів виділеним оператором, який мав би на додаткових послугах заробляти на власне утримання та одночасно контролювати виконання вимог нової технології і побачимо, що ми вже мали поділ відходів на ресурсні, небезпечні та органічні з якістю поділу в понад 95/97 (%).

Южноукраїнськ цивілізоване місто, якщо ми позбудемось впливу популістів і демагогів, то не тільки по відходам, а і в інших сферах життя міста відчуємо суттєві зміни на краще.

Королівство чистоти. Як Швеції вдалося перетворити 99% відходів на цінну сировину

12 жовтня 2019, 10:40 Автобуси на біогазі складають чверть автобусного парку Стокгольма

Анна Павленко / НВ

Автор: Анна Павленко

Швеція за кілька десятиліть стала державою з найменшим у світі обсягом сміття на звалищах. Тепер 99% побутових відходів перетворилися з токсичної проблеми на цінний ресурс, пише журнал НВ.

У другій половині дня п'ятниці на парковці муніципального центру прийому і сортування сміття Бромма на околиці Стокгольма кипить робота: один за іншим заїжджають і виїжджають автомобілі, їх власники вивантажують на візки старі матраци, меблі й картон, а біля автоматів із прийому пластикових пляшок юрбиться молодь.

Між контейнерами з металобрухтом, макулатурою, текстилем, сантехнікою і дерев'яними відходами котить свій візок Альф Олофссон, 56-річний професор музичного коледжу Берклі. Незабаром він переїздить до Валенсії й тому звільняє квартиру від непотребу.

"У Швеції дуже легко і зручно сортувати сміття, — зізнається він. — Зазвичай я залишаю його в спеціальних контейнерах на моїй вулиці, але сьогодні приїхав сюди, бо хочу викинути багато речей".

За один робочий тиждень свої габаритні відходи до центру Бромма привозять не менше тисячі стокгольмців, а щосуботи тут приймають до двох тисяч осіб. Всього у Швеції близько 600 таких центрів, які разом із дрібнішими станціями збору відсортованих відходів, вакуумними сміттєпроводами й цілою індустрією переробки та спалювання сміття є єдиною системою управління відходами шведської держави.

Досвід Швеції в цій галузі унікальний: тут на звалища відправляється усього 0,7% побутового сміття. Найближчі за цим показником Данія і Фінляндія передають на поховання близько 1%, а Норвегія — 3,5% відходів домогосподарств, констатує Роні Арнберґ, менеджер проектів Шведського природоохоронного інституту й очільник міжнародних проектів у муніципальній компанії Borlänge Energi. Половину зібраного сміття шведи перетворюють на енергію, ще 35% переробляють і 15% використовують для виробництва пального і добрив.

Швед Альф Олофссон скоро переїде до Валенсії і тому звільняє квартиру від непотрібних речей.

Аби система працювала, виробники закладають у ціну своїх товарів вартість переробки упаковки і платять споживачам за повернення порожньої тари, а компанії зі збору сміття роблять вибіркові перевірки якості його сортування і приймають несортоване сміття на вагу. Все це мотивує громадян розділяти і здавати відходи на переробку і повторне використання.

"У Швеції збір і переробку сміття фінансують споживачі", — наголошує Арнберг. — Тому громадяни вчиняють свідоміше, ніж якби отримували все [безкоштовно] від держави".

Останні кілька десятиліть тут вчать населення екологічної свідомості, й у популяризацію таких ідей 10-мільйонна Швеція вже вклала майже стільки ж, скільки в будівництво трьох десятків своїх сміттєспалювальних заводів.

  • Читайте больше на нашем Telegram-канале. Присоединиться к нему можно ЗДЕСЬ

Унаслідок практично все, що викидають шведи, а це 466 кг сміття на людину на рік, перетворюється на тепло, енергію, біопаливо, добрива або використовується повторно. Для порівняння: в Україні на кожного жителя припадає в півтора рази менше відходів, проте 95% їх обсягу опиняється на звалищах, забруднюючи ґрунт отруйними стоками, й атмосферу — парниковими газами. Читайте цей матеріал у свіжому номері журналу НВ - № 37 від 10 жовтня 2019 року.

«Влада пропонує – Южноукраїнськ» продовжить цю корисну і перспективну тему. Перегляд фото ряду демонструє в чому наша проблема і де наші резерви про які ведеться розмова. Наші технології не тарифні, вони ресурсні і тому вигідні і мешканцям, і оператору нових послуг, вони виключають сміттєві бунти і сміттєві проблеми. Зрозуміймо це і ми будемо поважати себе самі. Далі буде.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты