Общество | Николаев, 17 Октября, 2023

Зелений простір і зона для овочівництва: Французький архітектор представив проєкт скверу у Миколаєві

Свежие новости: Зелений простір і зона для овочівництва: Французький архітектор представив проєкт скверу у Миколаєві

Французький архітектор Мартен Дюплант’є разом з командою архітекторів представив концепцію реконструкції «Єкатерининського скверу» в центрі Миколаєва. Спеціалісти планують облаштувати простір для сімейного відпочинку — дитячі майданчики, скейтпарк, амфітеатр, сухий фонтан та місця для вирощування овочів, фруктів або зелені. 

Деталі проекту обговорили в ході зум-дискусії з представниками міськради Миколаєва.

Французький архітектор Мартен Дюплант’є дізнався про Миколаїв минулого року. Він був вражений вигідним географічним положенням міста.

— Цей проект це спроба і для нас більше провзаємодіяти з Миколаєвом, з його історичним надбанням і допомогти змінитись таким реакційним просторам, які були побудовані в 60-тих, 70-тих роках минулого сторіччя, набути певної якості, яку вимагає сучасне місто, — заявив архітектор.

Сквер «Єкатерининський» розташований вздовж проспекту Героїв України в центральному районі міста та знаходиться поблизу житлових будинків № 17, 19. Розповідаючи про концепцію реконструкції скверу, один із членів команди французького фахівця, діючий архітектор Андрій Штендера висловив думку щодо необхідності зміни назви скверу, хоча запевняє, що питання потребує обговорення з миколаївцями.

— Декілька слів хочу сказати про назву скверу «Єкатерининський». В умовах війни Росії з Україною питання національної та локальної ідентичності посідає чинне місце при формуванні свідомості громадян, тому назва скверу «Єкатерининський» — це  нащадок колоніального минулого, яке не відповідає теперішньому стану речей. Нам здається, що треба змінити назву цього скверу, та залучити громаду, щоб вона могла обрати як цей сквер може називатись, – прокоментував Андрій Штендера

За словами спеціалістів, на досить великій та просторній території можна облаштувати безпечний та функціональний простір для сімейного відпочинку. У планах — будівництво велодоріжок, різноманітних дитячих майданчиків для різних вікових груп, а також скейтпарку для дітей молодшого та середнього шкільного віку. При цьому, організувати шумоізоляцію для комфорту мешканців сусідніх будинків. 

— Сквер «Єкатерининський» знаходиться поблизу парку «Перемоги» в доволі активній зоні де поблизу є супермаркети, школи, а також можливість отримати прямий доступ до парку. Біля скверу є велика зона шумового забруднення у вигляді великої дороги, але сквер часткового виконує функцію поглинання шуму. Нашу увагу привернуло ще те, що велика частка скверу, окрім транзитної зони практично не виконує своїх функцій. Ми хочемо створити більш безпечний простір для сімейного відпочинку, це мають бути дитячі майданчики для різних вікових груп. Також ми плануємо побудувати сухий фонтан, скейт-майданчик та амфітеатр. Цей сквер ще має виконувати функцію захисту приватності мешканців будинку, що межує з цим сквером, а саме збереження захисту від шуму, забезпечення прозорого середовища і забезпечення нормальної освітленості. Також на території скверу можлива установка кнопки викликку поліції, — доповів Андрій Штендера

Щодо озеленення скверу, то заплановано висадити нові дерева та рослини, що приманні півдню України для збільшення зеленої площі скверу. Також буде створена система ярів, які будуть засаджені польовими квітами, що допоможе збирати воду для поливу дерев та догляду за рослинами. Ще однією зоною може стати облаштування так званих ферм для вирощування фруктів та зелені.

— Ми хочемо облаштувати цей сквер рослинами, які притаманні півдню України та Миколаївському регіону. Також при проектуванні для нас було важливим збереження існуючих дерев. Також ми передбачили систему ярів, які будуть засаджені польовими квітами. Ці яри необхідні аби збирати воду з велодоріжок і одночасно використовувати її для поливу дерев. Також було б чудово забезпечити місце тут у вигляді вертикальних ферм для того, щоб мешканці цього мікрорайону могли б вирощувати свої власні фрукти та овочі, — розповів Андрій Штендера.

Головний архітектор Миколаєва Євген Поляков розповів, що не дивлячись на те, що сквер — локальна територія в нашому місті, трансформацію саме таких зон будуть потребувати люди.

— Такі роботи повинні виконуватись не за кошти міського бюджету. Зараз ми співпрацюємо з національною спілкою архітекторів України, ми будемо взаємодіяти з питань трансформації інших публічних просторів, — зазначив він. 

Делегований представник від мешканців території мікрорайону «Північний», депутат Миколаївської міської ради Федір Панченко наголосив на тому, що оновлення скверу було давньою метою місцевих мешканців, і тепер завдання полягає в тому, щоб зробити його максимально сучасним та функціональним.

— Ще у 2020 році у мешканців мікрорайону «Північний» було бажання оновити сквер «Єкатерининський», тому ми подавали заявку на конкурс «Громадський бюджет» і тоді виграли перше фінансування, щодо оновлення цього скверу. Роботи з оновлення ми планували розпочати у 2021 році, однак все що зміг запропонувати проектант — це замінити асфальт на плитку, підрівняти бордюри і на цьому, мабуть, все. Розуміючи, що подібна реконструкція робиться один раз на декілька десятиліть, ми не могли використати такий шанс аби трохи косметично поліпшити сквер. Тому від імені мешканців ми сказали, що нас не влаштовує таке проектування, ми подали ряд пропозицій, але для проектанта це було занадто складним проектом. У 2023 році між Миколаївським міським головою та французьким архітектором Мартен Дюплант’є був підписаний меморандум і він погодилися проектувати нам цей сквер. Те, що я побачив тільки на початку його роботи, їх підхід проектування зовсім інший рівень. З міського бюджету на цей проект не витрачались кошти. Зараз наше завдання зробити повне бачення та проектування як буде виглядати сквер, аби коли фінансування цього проекту стало на часі у нас все було готово і ми не витрачали час на підготовку, а приступили одразу до виконання робіт, — розповів депутат. 

Слід зазначити, що наразі був представлений проміжний етап роботи спеціалістів. Крім того, проектні роботи по розробці концепції простору проводяться без залучення бюджетних коштів. 

Джерело

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости