Общество | 27 Апреля, 2023

Загальна мобілізація в Україні: повістку можуть вручити за кордоном?

Свежие новости: Загальна мобілізація в Україні: повістку можуть вручити за кордоном? Загальна мобілізація в Україні: повістку можуть вручити за кордоном?

Через військове вторгнення рф в України триває загальна мобілізація та воєнний стан. Призову під час мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Юрист адвокатського об'єднання T&T Partners Владислав Юрчак розповів «24 каналу», чи можуть українці, які перебувають за кордоном, отримати повістку.

Експерт наголосив, що без надання повноважень консульським установам вручати повістки та здійснювати розгляд справ про адмінправопорушення, не вплинуть на тих, хто перебуває за кордоном.

В Україні наприкінці грудня 2022 року було затверджено новий порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Зокрема, новим порядком покладено ряд обов’язків на дипломатичні установи України, а саме:

  • інформування громадян призовного віку які не мають відстрочки або не звільнені від призову на строкову військову службу, про початок чергового призову громадян України на строкову військову службу;
  • сприяння повернення військовозобов'язаних та резервістів в Україну в разі проведення мобілізації та у воєнний час (в особливий період);
  • повідомлення у семиденний строк з дня взяття на консульський облік або зняття з нього про призовників, військовозобов’язаних та резервістів відповідним РТЦ та СП за місцем перебування їх на військовому обліку;
  • ведуть військового облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які перебувають на тимчасовому консульському обліку.

Юрчак зазначив, що представники дипломатичних установ, згідно чинного законодавства не вправі видавати будь-які види повісток та вручати їх громадянам, що проживають за кордоном.

«Новим порядком повноваження дипустанов зводяться виключно до ведення обліку військовозобов'язаних та інформування про це відповідних органів в Україні, а тому нововведення в законодавстві ніяк не впливають на осіб, які перебувають за кордоном», – пояснює Юрчак.

 

Джерело

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости