Происшествия | 10 Августа, 2023

ЗАЕС перебуває на межі чергового блекауту, - «Енергоатом»

Свежие новости: ЗАЕС перебуває на межі чергового блекауту, - «Енергоатом» ЗАЕС перебуває на межі чергового блекауту, - «Енергоатом»

У ніч із 9 на 10 серпня Запорізька АЕС втратила живлення з основної високовольтної лінії 750 кВ – станція на межі чергового блекауту, заявляє «Енергоатом».

«Тимчасово окупована Запорізька атомна електростанція вночі 10 серпня втратила живлення з основної зовнішньої лінії електропередачі напругою 750 кВ. Після цього ЗАЕС довелося переключити на єдину доступну резервну лінію 330 кВ, відключення якої загрожує втратою зовнішнього живлення (блекаут). У разі цього сценарію головну загрозу ядерній та радіаційній безпеці несе перебування 4-го енергоблоку Запорізької АЕС у стані "гаряча зупинка", яку окупанти використовують із порушенням умов ліцензії на експлуатацію реакторних установок АЕС українського регулятора (Держатомрегулювання)», - йдеться у повідомленні.

В. о. виконавчого директора ДП НАЕК «Енергоатом» Тарас Ткач підкреслив, що за повної втрати зовнішнього живлення вимикаються головні циркуляційні насоси станції, енергоблок перейде в режим "природної циркуляції", і в цьому випадку необхідно терміново "розхолодити" його за відсутності насосів, що охолоджують.

«Такий режим є тяжким для реакторної установки, його тривалість обмежена проєктом і він може призвести до відмови від основного обладнання енергоблоку», - зазначають в компанії.

Наголошується, що для відновлення безпеки потрібна деокупація станції.

«Наголошуємо: подальша окупація ЗАЕС Росією, управління станцією нелегітимним і непідготовленим рашистським керівництвом, яке не несе жодної відповідальності за ядерну та радіаційну безпеку об'єкта, постійно наближає ЗАЕС до катастрофи. Саме тому Запорізьку АЕС необхідно негайно повернути під повний контроль законного оператора – НАЕК – з наступним приведенням станції в нормальний режим експлуатації та відновленням ядерної і радіаційної безпеки об'єкта. Для цього необхідні термінові дії всього міжнародної спільноти!» - йдеться у заяві ДП НАЕК «Енергоатом».

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости