Политика | Южноукраинск, 9 Марта, 2018

Южноукраїнські депутати витрачають кошти з бюджету на себе і своїх колег

Свежие новости: Южноукраїнські депутати витрачають кошти з бюджету на себе і своїх колег Южноукраїнські депутати витрачають кошти з бюджету на себе і своїх колег

Серед депутатів Южноукраїнської міської ради вже стало «доброю» традицією витрачати бюджетні кошти на свої особисті потреби.

Мова йде про виділенні грошей з так званого «депутатського фонду», створеного для виконання повноважень представників громади. В даному фонді за кожним депутатом закріплюються кошти в сумі 60 000грн. для того, щоб він міг вирішити життєві питання своїх виборців, чи виконати їх депутатські накази.

Звичайно, більша частина коштів з цього фонду витрачаються на вирішення потреб окремих южноукраїнців, що потребують матеріальної допомоги через складні життєві обставини. Також депутати виділяють з цього фонду кошти на підтримання матеріально-технічної бази різних громадських установ та організацій, школ та дитсадків міста.

Однак трапляються випадки виділення коштів на самих депутатів. При чому немалих коштів. Про дізналися журналісти сайту «Маю право», провівши аналіз декількох останніх рішень міської ради по виділенню коштів з вказаного фонду.

Це стосується отримання з цього фонду коштів на лікування депутата Венгера В. Останній був обраний до Южноукраїнської міської ради в 2015 році від партії «Опозиційний блок».

Так, відповідно до рішення Южноукраїнської міської ради №885 від 9 листопада 2017 року на лікування Венгера В. було виділено 122,546 тисяч гривень.

 

Допомогти в лікуванні свого колеги вирішили:

  • Потапова Л.А. – 17 000 грн.
  • Толкач А.П. – 5 000 грн.
  • Вороніна О.С. – 5 555 грн. 32 коп.
  • Черьомухіна Н.М. – 20 000 грн.
  • Добровольський А.А. – 10 000 грн.
  • Курдасов О.О. – 5 000 грн.
  • Мілюк В.В. – 3 000 грн.
  • Узунов В.М. – 10 000 грн.
  • Снітков С.М. – 20 000 грн.
  • Зеленюк А.В. – 5 000 грн.
  • Бабич В.В. – 5 000 грн.
  • Дзюбенко Л.П. – 3 000 грн.
  • Іщенко Л.В. – 5 000 грн.
  • Носан М.М. – 5 000 грн.
  • Шевчук Л.М. – 3 990 грн. 50 коп.

 

При цьому вони допомогли Венгеру В. не власними коштами, а коштами громади міста, вільно розпорядившись бюджетними коштами, які повинні йти на виконання депутатських повноважень.

Однак цих коштів не вистачило на лікування, тому рішенням міської ради №1002 від 22 лютого 2018 року депутату виділили ще 100 тисяч гривень з Фонду на виконання депутатських повноважень. Із них:

  • Потапова Л.А. – 20 000 грн.
  • Черьомухіна Н.М. – 30 000 грн.
  • Курдасов О.О. – 10 000 грн.
  • Мілюк В.В. – 5 000 грн.
  • Узунов В.М. – 5 000 грн.
  • Бабич В.В. – 5 000 грн.
  • Дзюбенко Л.П. – 5 000 грн.
  • Носан М.М. – 10 000 грн.
  • Татьков Ф.С. – 10 000 грн.

 

Як бачимо більшу частину допомоги на вирішення проблем зі здоров’ям Венгера В. йому надають його колеги-депутати також обрані від партії «Опозиційний блок» - Черьомухіна Н., Потапова Л. та Снітков С. 

Нагадаємо, що на час передвиборчої кампанії депутат Венгер М. був приватним підприємцем, але після обрання до міської ради зайняв посаду інспектора з благоустрою в комунальному підприємстві "Служба комунального господарства". Його колега –депутат від «Опозиційного блоку» Черьомухіна Н. з пенсіонерки на час обрання до міської ради перетворилася на диспетчера ОДС в комунальному підприємстві "Житлово експлуатаційне об'єднання". Депутат Потапова Л. після обрання в 2015 році продовжила працювати начальником одного з відділів Управління житлово-комунального господарства та будівництва Южноукраїнської міської ради.

Тобто вказані депутати тісно зв’язані з роботою комунальних підприємств міста та відповідно залежать він очільника міста Віктора Пароконного, який впливає на їх роботу. Тому і мають можливість без особливого розголосу витрачати кошти громади на свої особисті нужди, нехай це і пов’язано з потребами в лікуванні. В обмін, вони надають свою «депутатську» підтримку при голосуванні за ініційовані мером Пароконним В. питання.

Як кажуть, «своя сорочка ближча до тіла». Тому Венгер В. може і надалі розраховувати на таку допомогу, та «участь» в такій допомозі Віктора Пароконного, який жодним чином не заперечує проти такого використання бюджетних коштів, підписуючи рішення міськради. При цьому він ледь не на кожній сесії наголошує на тому, що «депутати голосують – депутати несуть відповідальність».

Звичайно, кожен депутат в такому випадку стикається з моральним конфліктом – допомогти чи відмовити своєму колезі. І звичайно ж приймає рішення на користь виділення коштів. Але ж скільки простих мешканців Южноукраїнська потребують такої допомоги, яку не можуть отримати, не будучи депутатом міської ради.

А депутати можуть собі таке дозволити, навіть не боячись понести кримінальну відповідальність за корупційні діяння. Адже сам депутат Венгер В. голосує за виділення собі коштів, хоча відповідно до Закону не повинен приймати участі взагалі ні в обговоренні, ні голосуванні щодо цього питання.

У відповідності до вимог частини другої статті 52 Закону України «Про запобігання корупції» у разі суттєвої зміни у майновому стані суб’єкта декларування, а саме отримання ним доходу, придбання майна на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року, зазначений суб’єкт у десятиденний строк з моменту отримання доходу або придбання майна зобов’язаний письмово повідомити про це Національне агентство з питань запобігання корупції. У відповідності до Закону України «Про державний бюджет на 2017 рік» прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 1600 гривень, тобто 1600 грн. х 50 ПМ = 80 000 грн.

На сьогоднішній день в Єдиному державному реєстрі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, відсутні такі повідомлення.

Напрошується висновок, що народні обранці не лише дозволяють собі витрачати бюджетні кошти на своє ж лікування, але й роблять це нехтуючи не лише інтересами громади, а й законами. Що не може не турбувати виборців, які голосували, щоб ці люди представляли їх в міській раді й вирішували проблеми міста, а не свої особисті.

Журналісти сайту «Маю право» продовжать аналізувати рішення міської ради по витрачанню бюджетних коштів, в тому числі з «депутатського фонду», та отримання депутатами «переваг» перед іншими мешканцями міста в обмін на свої голоси.

Читайте также: Депутат Черьомухіна ввійде до складу комісії по управлінню комунальної власності

 

Читайте также

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты