Общество | Южноукраинск, 23 Мая, 2018

Южноукраїнськ на межі зриву медичної реформи на первинній ланці або провал по-нікітінськи

Свежие новости: Южноукраїнськ на межі зриву медичної реформи на первинній ланці або провал по-нікітінськи Южноукраїнськ на межі зриву медичної реформи на первинній ланці або провал по-нікітінськи

У вівторок, 22 травня, відбулося засідання постійної комісії міської ради з питань освіти, охорони здоров'я, культури, спорту, соціального захисту населення та ЗМІ. Особливо гостро з-поміж інших пунктів порядку денного стояло питання про стан впровадження медичної реформи в Некомерційному комунальному підприємстві «Южноукраїнський міський центр первинної медико-санітарної допомоги». Як з'ясувалося, через некомпетентність деяких керівників, відповідальних за цей напрям, в Южноукраїнську суттєво гальмується медична реформа, яка в цілому по Україні набрала пристойних обертів.

Своїм баченням проблеми з «Маю право» поділилася голова профільної депутатської комісії Олена Захарова. До речі, саме як результат плідної роботи та ініціативи Олени Вікторівни, колишнього керівника Департаменту соціальних питань та охорони здоров'я Лариси Заболотної та першого заступника міського голови Галини Мустяци і стартувала медична реформа в Южноукраїнську. Однак довести її до логічного завершення нинішні та новообрані керівники сьогодні не в змозі, створивши загрозливу ситуацію, що на межі із соціальним бунтом мешканців Южноукраїнська. Чому так? Розповість Олена Захарова:

- Це болюче питання було винесене на широкий загал у зв'язку з реформуванням первинної ланки медичної допомоги згідно із Законом України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» від 19.10.2017, який введено в дію з 1 січня 2018 року. Та головною причиною стали нехтування та затримка медичної реформи в Южноукраїнську з боку керівництва Департаменту соціальних питань та охорони здоров'я та призначеного керівника центру Нікітіна А.В.

Якщо говорити про терміни, то ми дуже відстаємо в реалізації реформи. З 1 квітня в Україні офіційно стартувала національна кампанія «Лікар для кожної сім'ї» з відбору сімейного лікаря та підписання з ним декларації про обслуговування. А з 1 липня офіційно починається фінансування первинної ланки виключно через Національну службу здоров'я з державного бюджету.

Так, через нерозуміння головним лікарем ЦПМСД Нікітіним А.В. глобалізації даного питання Центр крім втраченого часу може ще й перекласти фінансове навантаження на міський бюджет, хоча ці кошти можна було перенаправити, наприклад, на дитячі садочки та школи. Адже конкурс із визначення головного лікаря відбувся 28.03.2018, а офіційно Нікітін А.В приступив до виконання своїх обов'язків ще 17.04.2018. Некомпетентність головного лікаря призвела до зволікання отримання ліцензії на медичну практику, необхідну для початку роботи Центру Первинної допомоги та формування штату. Надані документи на отримання ліцензії не відповідали умовам ліцензування і Нікітін навіть не знав, які документи мають міститися в переліку на ліцензування.

На сьогоднішній день ми на межі зриву медичної реформи на первинній ланці в місті. З виступу Нікітіна присутнім було чітко зрозуміло, що на даний момент не сформовано штат лікарів, середнього та молодшого персоналу із зазначенням прізвищ. Нікітін досі не визначився з площами, на яких будуть розташовуватися кабінети та інші   приміщення Центру первинної медико-санітарної допомоги. Його бачення розташування лікарів та педіатрів може призвести до епідемічного спалаху хвороб. Має бути чітке розмежування потоку хворих, адже не може контактувати на прийомі, наприклад, новонароджена дитина з хворим на туберкульоз.

І ще один важливий момент, без якого не можливе фінансування з держави через Національну службу здоров'я України (НСЗУ). Це договір між Центром та НСЗУ. Адже умовою для права підписання договору є підключення до електронної системи охорони здоров'я EHealth. Але спочатку потрібно встановити комп'ютери в кабінетах лікарів, потім підключити їх до Медичної інформаційної системи (МІС), попередньо уклавши договір про співпрацю, далі заповнити медичну базу даних, після цього навчити лікарів та медсестер працювати з цією системою, і тільки тоді підключитися до EHealth, і аж потім подати документи до Національної служби здоров'я України для укладання договору. Документи НСЗУ розглядаються протягом одного місяця. А це означає, що ми втрачаємо ще один термін, пов'язаний з фінансуванням. На питання, з яких джерел фінансуватиметься заклад з 1 липня, коли з реформою вже не встигнемо і міські бюджети вже не матимуть права фінансувати, згідно із ЗУ № 2168, відповіді від головного лікаря Центру ПМСД присутні так і не отримали. Більш того, на комісії Нікітін надав недостовірну інформацію на моє запитання щодо встановлення комп'ютерів в кабінетах, сказавши, що це вже зроблено. Ця відповідь отримала шквал обурення, тому що комп'ютери на момент засідання комісії знаходилися в складському приміщенні. Отак у нас проходить реформа.

Будь-які пропозиції з боку керівництва КЗ «Южноукраїнська міська лікарня» на користь вирішення проблемних питань Нікітін відхиляє, відкрито ігноруючи допомогу. Натомість у своїй доповіді він тільки те й робив, що звинувачував фахівців, які насправді щиро вболівають за впровадження медреформи. Як влучно було підмічено, виступ Нікітіна сильно нагадав звіт на одній із сесій вже колишнього очільника міськлікарні Самойленка - усі винні, а я білий і пухнастий!

До цього часу наша комісія не отримала жодних планів із впровадження реформи в Южноукраїнську та не почула жодних конкретних алгоритмів дій. Хоча план розвитку Центру на 3-5 років Нікітін мав надати ще комісії з визначення головного лікаря Центру первинки. До речі, голова цієї комісії, заступник директора Департаменту соціальних питань та охорони здоров'я Олена Філонова, разом з депутатом Южноукраїнської міської ради Сергієм Горностаєм, який теж входив до її складу, відверто знехтували даною вимогою законодавства. Через це вже маємо перші наслідки таких «свояцьких» рішень, - констатувала Олена Захарова.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты