Общество | Вознесенск, 23 Августа, 2017

Віталій Луков: незалежність – це відповідальність за себе та своє майбутнє

Свежие новости: Віталій Луков: незалежність – це відповідальність за себе та своє майбутнє

Незалежність! Це слово говорить самеза себе. Ми, українці, - щасливий народ, бо кожен з нас отримав право бути вільним і незалежним у виборі й захистісвоїхідей, переконань, суджень, свогопогляду на світ. Тож з незалежності кожного з нас складається незалежність держави.

Про активну громаду, відповідальний бізнес, новітні технології, економіку та благоустрій міста напередодні Дня Незалежності України – в інтерв’ю з міським головою.

- Віталію Дмитровичу, як вознесенська громада впливає на розвиток рідного міста та його майбутнє?

Вознесенці є прикладом здатності власними руками творити своє місто. Цьому процесу сприяє значна кількість активних громадських організацій, які для розвитку міста за власною ініціативою залучають додаткові кошти шляхом участі у різноманітних міжнародних проектах. Адже європейські фонди виділяють кошти активним громадам, які не чекають, а починають робити самі. Як приклад – діяльність Агенції економічного розвитку.

Крім того, між міською владою та громадою, не зважаючи на різноманітні політичні процеси, йде відкрите спілкування. Тому не можна не подякувати активному громадянському суспільству, яке формується у Вознесенську, за небайдужість та ініціативність. Успіхи нашого міста вже давно вийшли за рамки регіональних, оскільки Вознесенськ є членом президій всеукраїнських асоціацій, а в окремих випадках - базовим майданчиком для апробації реформ в державі. Звичайно, не можна сказати, що ми є досконалими, але все визнається в порівнянні. Як факт, в цьому питанні ми є прикладом для багатьох.

- В цьому році Вознесенськ має найбільший ріст податків в області порівняно з минулим роком. Як вважаєте, завдяки чому відбулось збільшення надходжень до бюджету? Які галузі виробництва та реалізації продукції розвиваються на території міста?

Так, ми найкращі. Це означає, що економіка міста починає відроджуватись завдяки відповідальності підприємців, які також заслуговують на подяку від громади. Йде будівництво потужного торгівельного комплексу ТОВ «ПІК», яке є дуже відповідальним платником податків. Крім цього, для такого міста, як наше, це досить потужний комплекс господарських та будівельних товарів. В ряду перспективних - ТОВ «Юпітер», де відбувається постійне нарощення виробництва та реалізації продукції. Зараз спостерігається ріст виробництва в шкіряній галузі, де в непростих економічних умовах не тільки збереглися робочі місця, а й збільшилася заробітна плата (в середньому до 6000 гривень). Велика кількість швейних підприємств, які показують високий приріст виробництва, а саме – ПП «Промінь», ПП «Бундюк», ЗАТ «Вікторія», компанія «Gregory Arber», ТОВ «Німфея». Також одним з підприємств, яке зберегло робочі місця та стабільно приносить прибуток місту є ПП «Цеплий».Сподіваюся, що активні вознесенці знають і про будівництво сонячної електростанції, ініційоване народними депутатами. Зараз зарано говорили про успіх, але кошти вже виділені, процес замовлення проекту та конкретні дії щодо будівництва СЕС розпочато. Якщо проект вдасться, то це буде перша в Україні комунальна сонячна електростанція, яка буде надавати не тільки альтернативну енергію, а й приносити досить серйозний прибуток до місцевого бюджету.

- Чи є такий відповідальний бізнес, який витрачає кошти не лише на себе, а і допомагає громаді ?

Позитивних прикладів відповідального бізнесу немало. В нас є перспективний досвід співпраці з великим і середнім бізнесом. В цьому плані відзначити хотілося б ТОВ СП «Нібулон», завдяки співпраці з яким місто отримало відновлення річкових пасажирських перевезень, освітлення причалу та велодоріжку до річки Південний Буг - стимул до будівництва та розвитку велоспорту в місті. Вже восени вознесенці побачать початок будівництва не просто велодоріжки, а сучасного тротуару з відповідними знаками та розміткою. Продовження цього успіху можливе тільки при спільній роботі, оскільки від нас залежить чи залишиться річкове пасажирське перевезення й надалі. Закликаю містян підтримати своєю участю цей соціальний проект, який є збитковим для ТОВ СП «Нібулон», але він вагомий для міста, бо надає потрібний стимул для відтворення його туристичної привабливості. Тим паче, для зручності перевезень можна забронювати квиток в режимі он-лайн, надіславши запит на електронну пошту [email protected] або зателефонувати за номером (050) 394 74 83. Крім того, останній рік дуже добре розвивається будівельна галузь, як приклад: ПП «Pamir» - покоління нової формації, яке дбає не лише про доходи, а і активно впроваджує соціальні проекти: за ініціативи підприємства був облаштований дитячий спортивно-ігровий майданчик "Куча мала" на мікрорайоні «Зелений Гай».  

Хоча, на жаль, є випадки, де ми з вами повинні бути принциповими в політиці взаємоіснування бізнесу і громади.

Як негативний приклад наведу будівельно-господарський супермаркет «33м2», за яким, за нашими розрахунками, є податковий борг перед громадою близько в 300 000 гривень в рік за землю. Крім того, власники магазину знаходять будь-які лазівки в законодавстві, щоб офіційно не оформляти працівників на роботу і тим самим не сплачувати відповідні податки в місцевий бюджет. При такому великому об’єму магазину - це десятки, а то і сотні тисяч гривень недонадходження в бюджет міста. Виконавчі органи міської ради зверталися до прокуратури, поліції, фіскальної служби, але все дарма. Тому зараз від громади залежить, як нам далі співіснувати з таким бізнесом. Я запевняю громаду, що не купую товари в магазині «33м2»! Але для мене, як для міського голови, цього недостатньо, тому і надалі буду продовжувати знаходити законні методи для вирішення цієї проблеми на благо громади.

- Останнім часом багато розмов навколо Вознесенської центральної районної лікарні та можливості створення на її базі госпітального округу…

Дійсно, ця тема зараз у багатьох на слуху, бо в період реформування медицини на загальнодержавному рівні зачіплює інтереси практично кожного вознесенця, і не лише мешканців міста. Наша лікарня дуже відрізняється від лікарень сусідніх районів своєю активністю, інноваційними підходами у вирішенні проблемних питань. У розвитку галузі охорони здоров’я ні влада, ні медичний колектив не зупиняються на досягнутому, оскільки ще є багато роботи для вдосконалення. Прикладами є не лише локальні проекти (дитяче інфекційне відділення, пологовий будинок), які вдало реалізовані саме за рахунок співпраці влади і громади (чи не єдиний досвід в Україні!), вдалося зберегти в місті всю сферу послуг в лікарні. Така співпраця дає можливість рухатися далі: вже на наступний рік планується абсолютно безкоштовне надання послуг жінкам в пологовому будинку. Крім того, лікарня нашого міста одна з перших впроваджує новітні технології при наданні послуг, про які тільки говорять на рівні держави, які ефективно вирішують організаційні питання, а саме – формування електронних реєстрів, встановлення зв’язку між первинною і вторинною ланкою, підвищення кваліфікації лікарів тощо. В місті є кваліфіковані медичні фахівці, хоча цей напрямок потребує реального удосконалення й підтримки. Враховуючи наявність ліжкового фонду, забезпеченість усіх напрямків медичної допомоги вторинного рівня, розташування лікарні в межах госпіталю, рішення про розміщення центру госпітального округу у Вознесенську, я впевнений, буде прийняте на користь саме нашого міста. А це - якість надання медичних послуг громаді.

- Продовжуючи тему інновацій у лікарні, розкажіть детальніше про «Карту вознесенця».

На офіційному інтернет-порталі міста, сторінці у соціальній мережі Facebook«Міська влада Вознесенська» та у газеті «Новини Вознесенська: день за днем» ми неодноразово розповідали про картку. Використанню цього електронного засобу були присвячені й мої зустрічі із земляками. Звичайно, картка - не панацея, а лише інструмент. Спочатку «Картка вознесенця» повинна була містити тільки медичні данні пацієнта, який звертається до лікаря (замість паперової медичної картки), для зручності, але потім спільними зусиллями посадовців, лікарів та айтішників їй знайшли більш ширше призначення. Як приклад, ця картка стане в нагоді пенсіонерам, адже забезпечуватиме пільговий проїзд у міському транспорті з додатковою знижкою, а міська рада зможе оплачувати проїзд мешканців пільгової категорії в більш реальному режимі. Вже у вересні поточного року ми зможемо перейти в тестовому режимі до впровадження цієї «зручної новинки». Першим маршрутом, по якому пенсіонер зможе проїхати з карткою, буде маршрут «Ринок-Лікарня», далі з кожним місяцем маршрути будуть додаватися.

Потрібно зробити все можливе, щоб з нового фінансового року ми чітко володіли інформацією про кількість проїздів і змогли забезпечити мешканцям міста, які цього потребують, турботу та підтримку з боку влади саме за те, що вони є вознесенцями.

- Містяни цікавляться щодо камер, які встановлюють по всьому місту. Що це за камери і для чого вони?

Це питання відноситься до теми про розвиток та безпеку міста, а значить – про його комфортність. Вознесенськ розміщується на перетині багатьох транспортних шляхів, крім того, на території міста знаходиться виправна колонія. Все це спонукає до того, щоб громада думала про свою безпеку, особливо в період дуже кардинальних змін в правоохоронних органах та країни в цілому. Як об’єктивні так і суб’єктивні причини не дозволяють надіятись тільки на поліцію. Так виникла ідея електронної «охорони міста». Тому, згідно з проектом «Безпечне та комфортне місто Вознесенськ: встановлення системи відеоспостереження в громадських місцях» передбачено створення міської системи відеоспостереження, що дозволяє автоматизувати процес ведення відеоспостереження в цілодобовому режимі за окремими ділянками території міста з функціональними можливостями для розпізнавання номерів авто. Близько 30-ти камер, які зараз встановлені у місті, частково знаходяться у вільному доступі на офіційному-інтернет порталі міста та на сайті ТОВ «Sistek». Тим паче, що кошти на впровадження проекту- це спільні кошти європейських організацій та міста.

- Віталію Дмитровичу, одвічне питання щодо благоустрою міста. Які обєкти плануєте реалізувати до кінця поточного року?

Напередодні нового навчального року хочу подякувати громаді знову ж таки за спільну роботу щодо підготовки закладів до 2017-2018 н.р. Міська влада дотримала дане слово й школам і дитячим садкам було виділено по 20 000 гривень на проведення поточних ремонтів. А ще, завдяки народним депутатам у вигляді державної субвенції дошкільні навчальні заклади міста отримали додаткові кошти у розмірі 195 000 гривень кожен, ЗОШ № 2- 500 тисяч гривень, ДНЗ № 11 - 60 тисяч гривень. На найближчий місяць планується розпочати будівництво таких об’єктів, як: тротуари по вул. Будівельників (від супермаркету АТБ до вул. Київської), Соборності (з велосмугою), Михайлівській (з велосмугою), Тітова (від церкви до ЗОШ №3), 228-ї стрілецької дивізії (поступово будуть з’єднані тротуари ПП «Pamir» та лікарні), освітлення вул. Одеської (з’єднається з освітленням ТОВ СП «Нібулон»), комплексне утеплення ДНЗ №14. Разом з громадськістю ми закінчуємо формування комплексної схеми розміщення тимчасових споруд задля впорядкування естетичного вигляду міста. Не можна не сказати і про парк Незалежності, який з кожним роком стає все більш привабливим для змістовного дозвілля та відпочинку. Протягом найближчого місяця там з’явиться ще один об’єкт, який приверне увагу вознесенців та гостей міста – «сонячне дерево» з акустичною колонкою, можливістю підзарядити мобільні телефони, відеоспостереженням, яке працюватиме на сонячних батареях. Доповненням стануть нові лавки для відпочинку, кожна з яких буде мистецьким витвором.

Прошу вознесенців слідкувати за якістю виконання всіх запланованих робіт, адже на це йдуть кошти громади. Долучайтесь, не будьте байдужими, радьте, не стійте осторонь! Ми маємо виправдати своїм життям, своїм прагненням до кращого, своєю працею ті надії, які поклали на нас батьки і покладають наші діти.

- І наостанок, що для Вас означає незалежність?

Для мене незалежність – це в першу чергу відповідальність. Відповідальність за самого себе, родину, місто, за країну в цілому. Незалежність починається з кожного з нас, адже тільки усвідомивши це, маємо шанс на успіх, розвиток, досягнення власної мети. Я низько вклоняюся матерям та батькам, чиї діти відстоювали незалежність країни та загинули на війні, захисникам, які стояли чи стоять сьогодні на лінії вогню. Хлопці на фронті дають нам шанс зробити цю країну кращою, а ми повинні зробити все можливе, щоб кожна краплина їх крові не була пролита даремно. Впевнений, Україна йде вірним шляхом і займе належне їй достойне місце серед вільних незалежних країн світу.

Зі святом вознесенці! З Днем Державного Прапора України! З Днем Незалежності, Україно! Слава Україні!

 

Джерело: voz.gov.ua

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты