Общество | Южноукраинск, 20 Сентября, 2018

В Южноукраїнську заварять сміттєпроводи, щоб стимулювати людей до сортування відходів

Свежие новости: В Южноукраїнську заварять сміттєпроводи, щоб стимулювати людей до сортування відходів

На засіданні виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради, яке відбулося 19 вересня, найбільш обговорюваним виявилося питання про закриття сміттєпроводів у багатоквартирних будинках, які перебувають на балансі КП ЖЕО. Доповідачем виступив директор департаменту інфраструктури міського господарства.

Сергій Валюшок розповів, що необхідність сортування побутових відходів озвучена в Законі України «Про відходи». Крім цього, наш полігон вже давно переповнений, а сортування сміття частково покращить ситуацію.

Поки це рішення стосується жителів першого і другого мікрорайонів. У п'ятиповерхівках сміттєпроводів взагалі ніколи не було, а в дев'ятиповерхівках комунальникам доведеться їх заварити.

Ще влітку у дворах першого і другого мікрорайонів з'явилися будиночки-модулі для сортування. Працівники комунального підприємства опитали мешканців, виявилося, що більшість з них за те, щоб в будинках заварили сміттєпроводи. Люди не заперечують проти сортування свого сміття. Тільки на вулиці Миру, 2 все залишать як є, там не набралося необхідної кількості громадян, які дали згоду.

«На засіданнях нашої ветеранської організації теж неодноразово піднімалося питання сортування сміття. Люди обурені тим, що в будинках закриють сміттєпроводи і доведеться у квартирах тримати кілька відер для сортування сміття», - сказав В'ячеслав Громенко, член колегіального органу і голова ради міської організації ветеранів.

Йому заперечила Зінаїда Гульман, яка повідомила, що її працівники доклали чимало зусиль, щоб донести до южноукраїнців інформацію про необхідність сортування відходів.

«Ми ходили по квартирах і розповідали людям. Зараз на модулях є вивіски про сортування. У поштові скриньки кинули пам'ятки. Коли модулі зароблять, там будуть знаходитися працівники, які обов'язково допоможуть і розкажуть людям, що і в який контейнер треба викидати з їх відер. Це все просто. Вдома не треба тримати кілька відер для сміття, досить одного для харчових відходів і пакета для вторсировини, вона піде на переробку», - сказала директор КП ЖЕО Зінаїда Гульман.

Також вона додала, що готова прийти на засідання ветеранської організації і особисто пояснити все ветеранам.

«Навіщо зараз заварювати сміттєпроводи і сортувати відходи, якщо їх нікуди здавати на переробку?», - озвучив питання, що цікавить багатьох южноукраїнців В'ячеслав Громенко.

«Ми досліджували це питання, навіть в Миколаївській області є сміттєпереробні підприємства. Ціна на відходи теж різна. Дорожче можна продати сировину, якщо вона розділена, наприклад, за кольором. Приймають вже спресовані тверді відходи. Для переробки вторсировини придбали дві спеціальні установки: дробарку і пресувальник. Вторсировину будемо фасувати в брикети і зберігати на базі КП ЖЕО, там все для цього вже підготовлено. Коли вторсировина назбирається, будемо продавати її сміттєпереробним компаніям», - повідомила Зінаїда Гульман.

Крапку в дискусії поставила головний фінансист Южноукраїнська Тетяна Гончарова. Вона аргументувала, що на спорудження п'ятнадцяти модулів і придбання контейнерів пішов один мільйон гривень. Їх виділили депутати з місцевої скарбниці. На фініші відтягувати вирішення питання вже безглуздо, вийде, що гроші міста використані нерозумно.

Члени виконкому підтримали даний проект рішення одноголосно.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты