Политика | Николаев, 3 Сентября, 2017

В Веселиновской и Шевченковской громадах создавали стратегии развития

Свежие новости: В Веселиновской и Шевченковской громадах создавали стратегии развития

28-29 серпня 2017 року в двох територіальних громадах Миколаївській області – Веселинівській та Шевченківській відповідно – за сприяння Програми «U-LEAD з Європою» (Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку) відбулися засідання Робочих груп зі створення Стратегій розвитку кожної з цих громад. Передбачається, що ці Стратегії будуть розраховані до 2025 року.

Методичну та консультативну допомогу при написанні Стратегій розвитку громад надає радник з питань регіонального розвитку Миколаївського ВП «Центр розвитку місцевого самоврядування» Микола Дурман.

В ході засідань членам Робочих груп було надано інформацію про стан соціально-економічного розвитку громад, а також презентовано результати анкетування мешканців та представників бізнесу.

Мешканці опитувалися щодо наявності у них нерухомості на території громади, проблем, що є головними в громаді та яким чином можна ці проблеми вирішити. Також запитувалася інформація щодо основного ресурсу розвитку громади, перепон, що заважають розвиткові, а також дані про вік, стать, та рід занять респондентів.

Люди різних професій, політичних поглядів, віку запропонували власне бачення нинішнього стану, проблематики та перспектив розвитку своєї громади.

Головними проблемами в обох громадах визнані безробіття, недостатня громадська активність мешканців, низька якість або відсутність доріг між населеними пунктами громади. Інший блок проблем – це відсутність можливості для самореалізації та недостатній розвиток малого та середнього бізнесу.

Серед основних ресурсів розвитку у Веселинівській громаді були визначені прогресивна та дієва місцева влада, активність та підприємливість громадян, а в Шевченківській громаді теж вказали на владу та підприємців, а ще одним фактором визнали хорошу доступність до ринків збуту продукції, що виробляється в селах громади. Таким чином, можна зробити висновок, що в обох громадах є певні риси, що роблять їх подібними, однак є й певні відмінності, зумовлені географічним положенням та розвитком промислової та сільськогосподарської сфер виробництва. Серед схожих рис можна також відмітити доволі поважний вік респондентів в обох громадах – близько 50% всіх опитаних мають вік більше 50-ти років, що обумовлено, в першу чергу, складною демографічною ситуацією в селах.

Слід також відзначити, що в успішність реалізації реформи децентралізації вірять 62% опитаних в Шевченківській ОТГ і тільки 45% — у Веселинівській ОТГ. Такі показники показують владі (не тільки місцевій, але й обласній та центральній), що потрібно докладати більше зусиль, спрямованих на інформування населення щодо перспектив нашої реформи, в першу чергу, в частині підвищення фінансової та інституційної спроможності об’єднаних громад.

Однак, процес реформування вже пройшов «точку неповернення» і зупинити його неможливо. Тому потрібно зосереджувати свої зусилля на формуванні власного майбутнього у цілісній процвітаючій державі Україна!

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його державами-членами (Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією) і реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH та Шведським агентством з питань міжнародного співробітництва і розвитку (Sida).

Микола Дурман, радник з регіонального розвитку Миколаївського ВПУ «Центр розвитку місцевого самоврядування»

 

Источник: izvestia.nikolaev

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты