Политика | 27 Мая, 2023

В ООН заявили, що «зернова угода» досі не працює повноцінно

Свежие новости: В ООН заявили, що «зернова угода» досі не працює повноцінно

Угода про експорт української агропродукції з портів Чорного моря так і не відновилася в повному обсязі, після того, як росія заявила про її продовження.

Про це заявили в ООН.

Як відомо, угода охоплює три українські порти, але з 29 квітня жодному судну не було дозволено заходити в порт Південний.

В ООН заявили, що разом з Туреччиною "тісно співпрацюють з іншими сторонами з метою відновлення повноцінної роботи... й усунення всіх перешкод, які заважають операціям і обмежують сферу дії ініціативи".

Раніше Україна звинуватила росію в тому, що та фактично викреслила порт Південний з чорноморської угоди. Москва зі свого боку скаржиться, що не може експортувати аміак трубопроводом до порту Південний відповідно до домовленостей з Туреччиною та ООН.

У п'ятницю в ООН підтвердили, що експорт добрив, у тому числі аміаку, "поки що" не здійснювався.

При цьому минулого тижня джерело в українському уряді повідомило Reuters, що Київ розгляне можливість дозволити російському аміаку транзит через свою територію для експорту, якщо чорноморську зернову угоду буде розширено, включивши більше українських портів і ширший асортимент товарів.

Загалом сьогодні переходу в українські порти очікують 54 судна. Спільний координаційний центр (СКЦ), до якого входять представники України, Туреччини, ООН та рф отримав 11 заявок для реєстрації.

У п'ятницю СКЦ погодив проходження двох суден. Зараз в українських портах завантажується 13 суден: шість – у Чорноморську та сім – в Одесі.

Тим часом середня кількість щоденних перевірок на вході та виході суден у травні знизилася до 3,2 – це найнижчий показник від запуску зернової ініціативи у серпні минулого року.

Джерело

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости