Общество | Николаев, 13 Июня, 2019

В облдержадміністрації визначили подальші напрями роботи із захисту прав дітей

Свежие новости: В облдержадміністрації визначили подальші напрями роботи із захисту прав дітей

Захист прав дітей є пріоритетним напрямом в роботі місцевої влади та потребує зусиль та концентрації уваги всіх підрозділів соціального захисту, працівників освіти та охорони здоров’я. Про це наголосив заступник голови Миколаївської ОДА Олександр Трайтлі під час засідання координаційної ради з питань захисту прав дітей при облдержадміністрації.

Значну увагу на засіданні ради приділили посиленню роботи із забезпечення і захисту прав дітей в умовах проведення реформи децентралізації та розширення повноважень місцевих органів влади та місцевого самоврядування. Так. Відповідно до діючого законодавства, у кожній ОТГ має бути створена служба у справах дітей. Наразі ж у Миколаївській області створено дві служби у справах дітей об’єднаної територіальної громади, а саме Веселинівської та Олександрівської ОТГ. Соціальний захист дітей на територіях інших об’єднаних територіальних громад області поки що повністю забезпечується службами у справах дітей райдержадміністрацій. В той же час, це ускладнює надання послуг прийомним сім’ям та дитячим будинкам сімейного типу, які розташовані на території ОТГ.

У місті Миколаєві та області на сьогодні триває робота із захисту прав, свобод та законних інтересів дітей, виявленню, обліку та влаштуванню до сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування – це прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

Окрему увагу учасники наради приділили питанню забезпечення житлом 23-річної Юлії Колесник, позбавленої батьківського піклування, колишньої вихованки дитячого будинку сімейного типу Коваленків у м.Миколаєві. У 2011 році рішенням Мішково-Погорілівської сільської ради дівчину було поставлено на квартирний облік. Навесні голова родини – Сергій Коваленко та безпосередньо Юлія Колесник звертались до Мішково-Погорілівської сільської ради із проханням надати дівчині будинок у селі, але той, що вони обрали, не відповідає необхідним санітарним і технічним вимогам, а саме знаходиться в аварійному стані (відсутні двері, вікна, провисла стеля). Також, за словами Мішково-Погорілівського сільського голови, на нещодавній сесії сільської ради експерт офісу уповноваженого Президента України з прав дитини Павло Шульга звернувся до депутатського корпусу з проханням підтримати дівчину та надати їй житло, не порушуючи інтересів всіх дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які також перебувають у черзі та обліку на житло (кімнати у гуртожитку).

«Мені доповіли, що голова Мішково-Погорілівської сільради як і обіцяв, виніс це питання на розгляд сесії. Але, на жаль, Сергій Коваленко своєю невідповідною поведінкою зробив від себе все, для того, щоб зірвати розгляд цього питання, тому депутати так і не винесли рішення стосовно допомоги із житлом для Юлії Колесник. Однак, буде правильно, якщо сільська рада, все ж таки, допоможе дівчині із житлом. Тому я прошу всіх, причетних до цього питання, об’єднатись, забути всі минулі і можливі образи та віднайти спосіб допомогти Юлії та іншим дітям і молодим людям з їхнім житловим питанням», - прокоментував в.о.голови облдержадміністрації В'ячеслав Бонь.

З огляду на відповідне законодавство, учасники координаційної ради рекомендували Мішково-Погорілівській сільській раді виділити Юлії Колесник кімнату у відремонтованому гуртожитку (згідно її черги та обліку, адже раніше – до ДБСТ дівчина проживала з мамою у гуртожитку), а також розглянути можливість виділення земельної ділянки на території села. За оцінками фахівців, питання щодо видачі землі можуть позитивно розглянути до кінця поточного року – із врахуванням всіх необхідних процедур та оформленням відповідних документів.

Нагадаємо, що у 2017 та 2018 роках на Миколаївщині вперше за роки незалежності нашої держави, питання забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування почалось вирішуватись системно і ефективно.

Так, у 2017 році завдяки державній субвенції у сумі більше 19 млн грн було придбано 3 приміщення для створення дитячих будинків сімейного типу і 27 квартир (для 31 особи) та будинків в якості соціального житла для осіб з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

У 2018 році Миколаївська область отримала більше 43,4 млн грн зазначеної субвенції. На ці кошти в області придбано п’ять житлових будинків: у м. Миколаєві (3 будинки), м. Вознесенську та Снігурівському районі (по одному будинку) для розміщення дитячих будинків сімейного типу, що дозволить влаштувати до них близько 40 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Також за ці кошти придбано 57 жилих квартир в якості власного житла (51) та соціального житла (6), в які заселені 63 особи з числа дітей-сиріт.

Крім цього, розпочато будівництво житлового об’єкту для створення дитячого будинку сімейного типу у м. Вознесенську.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты