Политика | Николаев, 1 Марта, 2023

В Миколаєві діє регіональний координаційний штаб з питань зниклих безвісти

Свежие новости: В Миколаєві діє регіональний координаційний штаб з питань зниклих безвісти

Родини зниклих на війні миколаївців можуть звернутися за безоплатною юридичною та психологічною допомогою до Миколаївського регіонального штабу з питань зниклих безвісти в особливих умовах.

Про це у середу, 1 березня, під час брифінгу повідомив регіональний координатор штабу Віктор Мойсеєв.

Такі координаційні штаби було створено майже у всіх областях України з метою допомоги рідним у пошуку зниклого. За словами Віктора Мойсеєва, таких випадків сьогодні дуже багато, однак сім’ї просто не знають, до кого можуть звернутися зі своєю проблемою.

— Штаб працює з 23 серпня 2022 року. Багато зниклих безвісти, родини яких не знають, куди звертатись. Тому такі штаби було створено для того, щоб в кожній області людина могла звернутися й отримати консультацію, юридичне оформлення пошуку і повний супровід до моменту, коли зниклого буде знайдено, – повідомив Віктор Мойсеєв.

 

Психолог штабу Олеся Ольшевська розповіла журналістам, як відбувається процедура оформлення заяв та подальшого пошуку людей. Штаб допомагає рідним оформити необхідні документи та зафіксувати зниклого в необхідних інстанціях.

— Спочатку ми з’ясовуємо дату зникнення людини, після чого фіксуємо зниклого у всіх необхідних інстанціях. Ми повідомляємо, куди необхідно звернутися та які потрібні документи. Я надсилаю людям анкету, її можна заповнювати в електронному вигляді, від руки та навіть по телефону, якщо у людини немає іншої можливості. Ми робимо все можливе для того, щоб сім’я подала заявку, будь-яким способом. Коли я маю необхідну інформацію та подану заявку, я направляю її на головний штаб нашого офісу уповноваженого з питань безвісти зниклих. Після чого вся інформація вноситься в головну базу уповноваженого Олега Котенка, а потім вже керівництво нашого офісу займається подальшим пошуком людей, - розказала Олеся Ольшевська.

Окрім юридичної допомоги, штаб з питань зниклих безвісти надає потерпілим родинам психологічні послуги.

— Наші родини, вони чекають військових додому такими, якими вони були раніше. Якщо людина прийшла з полону, це буде нове знайомство. І наша задача зараз – навчати родини якоїсь мінімальної інформації, як поводитися, – наголосив Віктор Мойсєєв.

За його словами, станом на грудень по Україні вдалось встановити місцезнаходження або зафіксувати смерть близько шести тисяч осіб. Це і військові, і цивільні, які могли потрапити в полон або бути вбитими в регіонах активних бойових дій. 

— В нашій компетенції пошук як живих, так і загиблих. Якщо брати статистику за грудень, то з серпня було знайдено 6 тисяч зниклих безвісти. З них близько 70% живих, що були в полоні, а інші 30% - це загиблі, - зазначив Віктор Мойсеєв.

Гаряча лінія Миколаївського регіонального координаційного штабу з питань безвісти зниклих працює з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 15:00 за номером: 0958843641.

Джерело

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости