Общество | 24 Января, 2024

Українські біженці масово виїжджають із Польщі

Свежие новости: Українські біженці масово виїжджають із Польщі

У Польщі зменшується кількість українців, які сплачують внески до системи соціального страхування. Лише у грудні 2023 року з реєстрації в Управлінні соціального страхування (ZUS) вибули майже 7 тисяч українських громадян.

Водночас у деяких країнах Європи зростає кількість українців, повідомляє Rzeczpospolita.

В останні місяці відтік українців з Польщі до інших європейських країн посилюється. За даними польського Управління соціального страхування (ZUS), у грудні 2023 року внески сплатили 759 тисяч українських громадян – на 6,9 тисячі осіб менше, ніж у листопаді 2023-го. Хоча найбільший спад фіксувався у січні 2023 року – тоді знялися з реєстрації у ZUS 8,2 тисячі українців.

Загалом у 2023 році кількість застрахованих українців у Польщі зросла на 13,4 тисячі.

Видання Business Insider Polska зазначає, що про поступовий відтік українців з Польщі свідчать також дані Євростату. Зокрема, за даними статистичної служби, наприкінці грудня у Польщі проживало 951,4 тис. осіб із тимчасовим захистом, що на 5,3 тисячі осіб менше порівняно з листопадом.

Водночас дані Євростату свідчать, що в деяких країнах зафіксовано значний приплив українців, які набули статусу тимчасового захисту. Це може бути підказкою, куди переїжджають українські біженці.

Найбільше зросла кількість українських біженців у Німеччині (на 275,4 тисячі за рік), Нідерландах (на 35,5 тисячі) та Норвегії (на 33,2 тисячі).

Найбільше біженців виїхали за рік із Чехії – у листопаді 2023 року в цій країні налічувалося на 55 тисяч менше людей із тимчасовим захистом порівняно з листопадом 2022-го.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости