Политика | 8 Февраля, 2024

Українці все менше вірять у правильність шляху країни

Свежие новости: Українці все менше вірять у правильність шляху країни

Частка українців, які вважають, що Україна рухається у правильному напрямку, продовжує зменшуватись.

Такими є результати соціологічного  опитування , яке проводилося соціологічною службою Центру Разумкова з 19 по 25 січня 2024 року.

"Після початку повномасштабної агресії Росії проти України частка громадян, які вважають, що події в Україні розвиваються у правильному напрямку, суттєво зросла (з 20% у грудні 2021р. до 51% у вересні-жовтні 2022р., досягнувши найвищих показників у лютому-) березні 2023 р. (61%). 

Після цього спостерігається тенденція до зниження цього показника. За даними останнього опитування, частки тих, хто вважає, що події в Україні розвиваються у правильному напрямку (41%) та тих, хто дотримується думки, що вони розвиваються у неправильному напрямку (38%), статистично значуще не відрізняються (21% не визначились )".

Згідно з результатами опитування за грудень, 45% українців вважали, що події розвивалися у правильному напрямку, 33% – що у неправильному, 21,5% – не визначились.

Згідно з результатами опитування за січень, найчастіше громадяни вказують на погіршення ситуації (порівняно з початком 2023 року) у таких сферах: рівень цін та тарифів (на погіршення ситуації вказали 86%), економічний стан країни (68%), рівень стабільності (64) ,5%), впевненість громадян у завтрашньому дні (63,5%), рівень добробуту їхньої родини (58%), ставлення громадян до влади (53%). 61% опитаних вказують на погіршення ситуації у країні загалом.

Також відносна більшість опитаних констатує погіршення ситуації у таких сферах: ставлення влади до громадян (46%), оплата праці (43%).

Щодо дотримання законності державними службовцями, то приблизно рівні частки опитаних вважають, що тут погіршилася (41,5%) і що вона змінилася (39%).

Найчастіше громадяни вважають, що ситуація за минулий рік не змінилася у сфері пенсійного забезпечення (55%), охорони здоров'я (52%), свободи слова (51%).

Відносна більшість опитаних вважає, що суттєвих змін не відбулося в рівні демократії в країні (49%), становищі етнічних та релігійних меншин (47,5%), соціальному захисті (соціальні виплати, допомоги, субсидії тощо) (46%) ), у сфері дотримання прав та свобод громадян (44%), в освіті (44%), у ситуації зі злочинністю (43%), у сфері міжнаціональних відносин в Україні (41%).

Позитивні зміни, на думку громадян, найбільше стосуються обороноздатності країни (на її покращення вказують 51% опитаних) та міжнародного іміджу країни (50,5%)

Крім того, за даними опитування, 33% українців вірять, що Україна здатна подолати існуючі проблеми та труднощі протягом найближчих кількох років. 42% вважають, що Україна зможе подолати проблеми у більш віддаленій перспективі, і 9% – що Україна не здатна подолати існуючі проблеми (інші – не визначились).

Найбільш оптимістично українці оцінювали перспективи подолання проблем та труднощів наприкінці 2022 – на початку 2023 року. (наприклад, у лютому-березні 2023 – відповідно 49%, 36% та 3%). А оцінки перед початком повномасштабної війни (у грудні 2021 року – відповідно 18%, 54% та 18%) були значно песимістичнішими.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости