Общество | Николаев, 13 Сентября, 2023

У Миколаєві назвали лікарні, які можуть лікувати пацієнтів з інсультом

Свежие новости: У Миколаєві назвали лікарні, які можуть лікувати пацієнтів з інсультом

Кількість інсультів у Миколаєві зростає, і схильними до цього захворювання виявляються все більш молоді люди.

Про це повідомила начальниця міського управління охорони здоров'я Ірина Шамрай на брифінгу в середу, 13 вересня.

– Триває війна, люди перебувають у постійному стресі. Інсульт значно помолодшав. Якщо за весь 2022 рік у місті Миколаєві було зареєстровано 1690 інсультів, то за вісім місяців поточного року – 1353, – поінформувала очільниця міськздоров'я.

При цьому всього 280 пацієнтів були доправлені до закладів своєчасно, в межах так званого терапевтичного вікна, тобто протягом 3-4 годин з моменту появи симптомів. Це, за словами Шамрай, насторожує.

Водночас вона зазначила, що пакет від НСЗУ на лікування інсультів у Миколаєві мають лише чотири медичні установи. Це лікарні № 1, № 4, № 5 та лікарня швидкої медичної допомоги (ЛШМД). Решті установ лікувати таких пацієнтів заборонено, оскільки вони «обмежені у можливості надання пацієнту адекватної медичної допомоги».

- 21% пацієнтів, які були доставлені у межах терапевтичного вікна, було проведено тромболізис. Тромболітичну терапію отримали 84 пацієнти, використано 51 флакон «Актілізе». Вартість одного флакона – близько 16,5 тис. грн. На сьогоднішній день все це лікування забезпечується за бюджетні кошти, – запевнила Ірина Шамрай.

Окремо вона торкнулася питання, яким шляхом пацієнти з інсультом потрапляли до лікувальних закладів. 90-92% пацієнтів з інсультами доставляла карета швидкої допомоги. Це дані у розрізі всієї України. По Миколаєву цей показник становить 81%.

З усіх 1353 пацієнтів, які були госпіталізовані до лікувальних закладів, бригади швидкої медичної допомоги доставили 1107, 165 – за направленням сімейного лікаря, і 101 пацієнт прийшов до лікарів сам, що є, за словами Шамрай, неприпустимим. До таких людей має викликатись бригада швидкої медичної допомоги.

- Керівників усіх лікувальних закладів попередили про необхідність надання медичної допомоги таким пацієнтам. Сьогодні в Миколаєві створено абсолютно всі умови для того, щоб людина під час такого тяжкого захворювання, як інсульт, могла отримати необхідне лікування. Навіть якщо вона паралізована, але доставлена до лікувального закладу своєчасно, їй проводиться тромболітична терапія, і результат – це повна реканалізація, і протягом доби триває повний регрес симптомів паралічу. Прошу наших пацієнтів за перших ознак інсульту чи підозри на нього викликати бригаду швидкої медичної допомоги, звертатися до свого сімейного лікаря і якнайшвидше потрапити до лікувального закладу, який має відповідний пакет, - закликала начальниця управління охорони здоров'я.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты