Политика | 12 Января, 2023

У Білорусі готують свій аналог чвк вагнера – бойовиків тренують на полігонах

Свежие новости: У Білорусі готують свій аналог чвк вагнера – бойовиків тренують на полігонах

Білоруське охоронне підприємство "ГардСервіс", єдине, якому указом Олександра Лукашенка дозволено мати вогнепальну зброю, в рази збільшило чисельність співробітників та готується до участі у військових діях.

Про це повідомляє DW з посиланням на представника Об'єднаного перехідного кабінету Світлани Тихановської з питань оборони та нацбезпеки Валерія Сахащика.

За його інформацією, персонал ГардСервіс тренується вже кілька місяців. Валерій Сахащик вважає, що співробітників "ГардСервіс" готують до участі у бойових діях, навчання відбувається на кількох білоруських полігонах.

- Я знаю, що офіцери 5-ї бригади спецназу тренують співробітників ГардСервіс на своєму полігоні. Крім того, компанія забрала собі базу колишнього центру спеціальної підготовки "Динамо", там також відбуваються активні дії, - каже опозиціонер.

За його словами, останнім часом значно зросла чисельність працівників. Цукор припускає, що зараз їх може бути більше тисячі людей:

- Підготовка та набір кадрів тривають уже кілька місяців. Персонал збільшили за рахунок офіцерів, прапорщиків, сержантів та солдатів, які служили у силах спеціальних операцій та у спецпідрозділах силових відомств Білорусі, - розповів він.

Сахащик вважає, що співробітників "ГардСервіс" можуть використовувати в диверсійно-розвідувальних групах і далі для штурмів як найманців російської чвк вагнера. Раніше Валерій Сахащик заявляв, що "ГардСервіс" володимир путін "інвестував дуже серйозну суму" і створює з неї "білоруський аналог вагнера".

Влітку 2022 року в незалежних ЗМІ з'явилася інформація від анонімного співробітника "ГардСервіс", який стверджував, що наприкінці липня-серпні до Мінська для навчання співробітників прибули найманці із чвк вагнера. У "ГардСервіс" на той час налічувалося близько півтисячі людей, і за чутками співробітникам обіцяли відрядження і в майбутньому зарплату в 10 тисяч білоруських рублів (близько 3700 євро в еквіваленті).

Приватне охоронне підприємство "ГардСервіс" з'явилося у червні 2020 року. Тоді ж Олександр Лукашенко особистим указом дозволив його співробітникам носити, зберігати та використовувати службову та цивільну зброю, а також спеціальні засоби та фізичну силу “у порядку, встановленому законом для воєнізованої охорони”. "ГардСервіс" створили на базі приватної компанії "Глобалкастом-менеджмент", однією з власників якої була громадянська дружина тодішнього голови Управління справами президента Віктора Шеймана.

- Ймовірно, перед президентськими виборами знадобилася приватна структура на випадок не найсприятливішого сценарію для Лукашенка. У компанію набирали колишніх ветеранів силових структур, служби безпеки президента, спецназу, спеціальних підрозділів КДБ, МВС, Держприкордонкомітету, – розповідає журналіст Олексій Карпеко.

Компанію очолив колишній військовослужбовець бригади спеціального призначення, директор з безпеки ТОВ "Белгеопоиск", який займався геологорозвідкою в центральній Азії та Африці, Євген Чанов.

 

Джерело

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты