Общество | Баштанка, 11 Августа, 2023

У Баштанці на 47% підняли тариф на воду

Свежие новости: У Баштанці на 47% підняли тариф на воду

У Баштанці Миколаївської області тариф на водопостачання та водовідведення збільшили на 47 відсотків. До кінця воєнного стану 70 відсотків від суми підвищення за абонентів платитимуть з міського бюджету.

Про це розповів Баштанський міський голова Олександр Береговий.

За словами Олександра Берегового, новий тариф на послуги КП «Міськводоканал» є обґрунтованим.

«Громада велика, велика територія для обслуговування. Майже два роки тому востаннє збільшували тариф на воду та водовідведення. Тому тариф сто відсотків обґрунтований. Але ми розуміємо, що триває війна і поки що міська рада компенсуватиме людям цей тариф. Нехай не в повному обсязі, але 70 відсотків компенсуватимемо і плюс ще два місяці після закінчення війни», - розповів Олександр Береговий.

З 1 серпня 2023 року в Баштанці запроваджено нові тарифи. Вартість одного кубометра води для споживачів збільшилася з 42,9 до 58,2 грн, водовідведення – з 16,44 до 28,8 грн. Таким чином, вартість водопостачання та водовідведення з 59,34 гривні підвищилася до 87 гривень. Водночас, каже директор водоканалу, депутати міськради ухвалили Програму відшкодування різниці у тарифах на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення для населення.

«Для населення ціна водопостачання складає 48 гривень, була 43,9, тобто підвищилася на 5 гривень, а водовідведення становило 16,44, зараз буде 20 гривень. Тобто загалом сума зросла у тарифі для населення на 9 гривень. У середньому це 15 відсотків водопостачання та водовідведення. Загальна сума складає 68 гривень для населення», - пояснив Артем Сінько.

Мешканка Баштанки Валентина сплатила за послуги водопостачання та водовідведення. Жінка каже, що зазвичай використовує сім-вісім кубометрів води.

«Цього місяця мало використала – п'ять кубів, 250 гривень. Ми виїжджали. У країні війна, жодних заробітків. Так, на заміну труб, на заміну моторів, на заміну олії, звичайно, говорили, але чи робилося це, ніхто ж не знає. Говорилося одне, а робиться в нас інше», - каже пані Валентина.

Жінка сумнівається у компенсації частини підвищеної вартості з бюджету міста.

«Добре, два місяці поплатять, а далі? Усе покладуть на плечі людей, все доведеться платити», – додала жінка.

Артем Сінько каже, що тариф розробив економічний відділ комунального підприємства. Якби ціни не підвищили, це призвело б до банкрутства міськводоканалу.

«Тариф включає електроенергію, що становить близько 30 відсотків самого тарифу, паливно-мастильні матеріали, запчастини, різні комплектуючі, заробітну плату — це також невід'ємна частина, що входить до тарифу. Інше – реагенти для лабораторії, будівельні матеріали», – каже керівник водоканалу.

Втім, Миколаївська ОВА рекомендувала Баштанській міській раді призупинити рішення про підвищення тарифів та часткове відшкодування з місцевого бюджету, каже начальник управління житлово-комунального господарства обласної військової адміністрації Євген Гладков.

«Пропозиція міській раді полягає у зупиненні дії рішення, залученні резерву міського бюджету та здійсненні аналізу резервів, фінансово-господарської діяльності самого міського комунального підприємства, наданні остаточної фінансової допомоги у певних розмірах, недопускаючи прецедент тарифного навантаження на людей в умовах воєнного стану», - розповів керівник управління ЖКГ.

Незважаючи на це, у Баштанці станом на 10 серпня діють підвищені тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення.

Джерело

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости