Политика | 26 Февраля, 2023

Три країни Європи хочуть схилити Київ до переговорів, пропонуючи пакт із НАТО

Свежие новости: Три країни Європи хочуть схилити Київ до переговорів, пропонуючи пакт із НАТО

Деякі чиновники з Франції, Великобританії та Німеччини, за даними ЗМІ, виступають за укладання пакту між НАТО та Україною, який передбачає менші гарантії безпеки, ніж ті, на яких наполягає Київ. Ймовірно, цей документ відображає бажання натиснути на Україну, щоб вона погодилася на врегулювання розпочатої Росією війни шляхом переговорів на невигідних умовах.

Однак джерело цієї інформації – видання The Wall Street Journal – зіставило особисту позицію своїх співрозмовників з офіційними публічними заявами президента США Джо Байдена, в яких не згадувалася дипломатія, і з побоюваннями лідерів Центральної та Східної Європи, що передчасні мирні переговори сприятимуть подальшій російській агресії. На це у звіті за 25 лютого вказав американський Інститут вивчення війни (ISW).

У The Wall Street Journal писали, що конкретні положення пакту ще не визначені. Джерела журналістів повідомили, що ця угода надасть Україні передову військову техніку, зброю та боєприпаси, але не захист за статтею 5 чи зобов'язання розмістити сили Альянсу в Україні. Водночас Київ заявляє, що хоче стати повноправним членом НАТО.

Офіційні особи говорили, що пакт спрямований на підтримку України, щоб Сили оборони могли провести контрнаступ, який посадить Росію за стіл переговорів і стримає будь-яку російську агресію в майбутньому. Додамо: ініціатори пакту згодні з тим, що умови переговорів (у тому числі де й коли вони можуть розпочатися) повністю залежать від Києва.

Співрозмовники видання висловили сумніви щодо здатності Заходу витримати тривалі бойові дії та здатності ЗСУ повністю повернути собі давно окуповані території, а також вказали на велику кількість втрат, які загрожують Україні в разі тривалої війни.

В ISW наголосили, що російський диктатор Володимир Путін не демонструє жодних ознак готовності піти на компроміс щодо заявлених ним максималістських цілей, які включають нейтралітет, демілітаризацію України й фактичну зміну режиму в Києві.

Заступник міністра закордонних справ України Андрій Мельник уже коментував вказаний пакт. Він сказав, що ця пропозиція не відповідає повному членству в НАТО, на яке претендувала наша країна. "Проте, воно може бути кроком у правильному напрямку, якщо воно є частиною процесу, який у якийсь момент у майбутньому має завершитися членством", – сказав дипломат.

 

Джерело

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты