Политика | Николаев, 15 Апреля, 2023

Стартував набір першокласників до шкіл Миколаївської області

Свежие новости: Стартував набір першокласників до шкіл Миколаївської області

З сьогоднішнього дня у Миколаєві стартувала електронна реєстрація дітей до першого класу на новий 2023-2024 навчальний рік. 

Подробиці процесу та інструкції для батьків розповіла директор департаменту освіти та науки Миколаївської обласної військової адміністрації Алла Велихівська.

У Миколаєві зарахування дитини до школи триватиме у два етапи:

основна хвиля – з 15 квітня до 31 травня;
додаткова хвиля – (виключно на вільні місця) після 15 червня.

«Не пізніше першого червня видається наказ про зарахування дітей до першого класу закладів загальної середньої освіти. У 2022 році функціонували 463 перші класи – на 119 менше, практично на 20 відсотків. Причини всім відомі та зрозумілі», – розповіла Алла Велиховська.

Під час військового стану заяву на вступ до школи можна подати через електронну реєстрацію в інформаційній системі управління освітою (ІСУО) за посиланням, прикріпивши до заяви електронні копії документів, або подати онлайн-заяву до обраного навчального закладу.

Із заявами необхідно звертатися до керівників загальноосвітніх установ за місцем проживання, додає Веліховська.

«Першокласники йдуть до закладу за територіальним принципом. На вільні місця, на додаткову хвилю, після 15 червня можуть зараховувати всіх інших бажаючих дітей», – пояснила чиновниця.

За словами Алли Велиховської, 2023 року контингент першокласників знизився майже на 30 відсотків. Станом на квітень у першому класі навчається трохи більше 11 тисяч школярів.

У Миколаївській області станом на квітень дев’ять закладів середньої освіти працюють у очному режимі, ще 43 – у змішаному.

«Для того, щоб розпочати навчальний процес, заклад повинен мати низку допусків. Перше та головне – мати відповідні укриття. У нас укладено низку договорів. Нам активно допомагають донори. І держава відпускає субвенцію 110 мільйонів для Миколаївщини, щоби підготувати укриття», – повідомила Велихівська.

Батьки мають право обирати форму навчання. Все робиться на користь дитини.

Запрацював прийом першокласників та в районах області. Так, у Первомайському районі Миколаївської області налічується 86 перших класів, у яких навчалося 1288 учнів, з них 87 дітей-переселенців.

Станом на квітень 2023 року у районі працюють 80 установ загальної середньої освіти. Планують відкрити 85 перших класів на 1341 учня. З них 43 дитини із сімей переселенців.

У Вознесенському районі у середині березня 2023 року почали приймати заяви про зарахування дітей до першого класу.

У Дорошівській громаді працюють три заклади загальної середньої освіти.

«Для шкіл виділено гроші і станом на квітень триває добудова укриттів. Вже подали понад 30 заяв до першого класу. У 2022 році було 44 першокласники. Що ж до вчительського складу, він залишається незмінним. Вчителі нікуди не виїжджали», – розповів голова громади Олег Солощенко. 

Джерело

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости