Криминал | 13 Февраля, 2024

Слідство розповіло деталі про крадіжку пального Курченка за участі Пашинського

Свежие новости: Слідство розповіло деталі про крадіжку пального Курченка за участі Пашинського

Шести учасникам злочинної організації, які заволоділи нафтопродуктами на загальну суму 967 мільйонів гривень, арештованими у справі власника так званої групи компаній «Східно-Європейська паливно-енергетична компанія» (СЄПЕК) Сергія Курченка, який входив до злочинної організації, очолюваної колишнім Президентом України, 12 лютого повідомили про підозру.

Про це повідомили у САП, НАБУ і СБУ.

Як відомо, вранці 12 лютого повідомлялося про підозру Пашинському, але він намагався заперечити цю інформацію.

«Грабуй награбоване!» - злочинна організація заволоділа арештованими нафтопродуктами вартістю майже мільярд гривень!» - так прокоментували справу у САП.

Серед підозрюваних два організатори злочину:

‒ колишній в.о. Глави Адміністрації Президента України, народний депутат України (ймовірно, мова йде саме про Пашинського, який з 5 березня по 10 червня 2014 року — після прийняття Постанови ВРУ про покладання виконання обов'язків Президента України на Голову ВРУ Олександра Турчинова, Сергій Пашинський став «тимчасово виконуючим обов'язки» Глави Адміністрації Президента України),

‒ керівник одного з комітетів Верховної Ради України та підприємець;

а також 4 співвиконавців:

‒ колишній директор державного підприємства;

‒ колишній заступник директора державного підприємства;

‒ менеджер державного підприємства;

‒ та керівник приватного товариства.

Дії осіб кваліфіковано за ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 191 КК України.

У 2014 році держава конфіскувала 97 тисяч тонн нафтопродуктів у структур Сергія Курченка — олігарха часів Януковича, який утік з України до рф. Як встановило слідство, за допомогою політичного лобі колишнього народного депутата ці нафтопродукти передали для реалізації профільному держпідприємству, щоб наповнити держбюджет.

Слідство встановило, що один з підприємців у сфері нафтового бізнесу, який мав «потрібні» зв’язки в державних та правоохоронних органах, спільно з топпосадовцем Адміністрації Президента України розробили схему заволодіння арештованим майном та створили для цього злочинну організацію. Вони домоглися передачі паливо-мастильних матеріалів державному підприємству, на керівні посади в якому призначили підконтрольних осіб. При цьому топпосадовець забезпечив контроль за базами зберігання нафтопродуктів підрозділами МВС, діями яких на місцях керували члени злочинної організації.

Надалі держпідприємство під приводом «вимушеності продажу» у повному обсязі реалізувало сировину за заниженими цінами підконтрольній організатору схеми компанії. Частково отримані за це кошти вивели на рахунки інших підконтрольних суб’єктів господарювання, у той час як до державного бюджету не надійшло жодної гривні. Загальна сума збитків, завданих державі у результаті реалізації схеми, становить 967 млн грн.

 

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости