Криминал | 29 Марта, 2023

СБУ викрила ділків, які вкрали понад ₴150 млн в українських компаній, що опинилися під тимчасовою окупацією РФ

Свежие новости: СБУ викрила ділків, які вкрали понад ₴150 млн в українських компаній, що опинилися під тимчасовою окупацією РФ

Кіберфахівці СБУ припинили розкрадання активів українських компаній, які опинилися на тимчасово окупованих територіях України: до оборудки причетні посадовці Державної податкової служби.

Про це повідомили в Службі безпеки України.

Через злочинні дії чиновників українські підприємці втратили понад 150 мільйонів гривень.

За даними силовиків, схема полягала у махінаціях із ПДВ (податком на додану вартість). Зокрема, ділки привласнювали «податковий ліміт», який належав українським компаніям, що опинилися під тимчасовою окупацією рашистів. Це давало їм право сплачувати менше власного ПДВ і заробляти на цьому десятки мільйонів гривень.

 

Слідством встановлено, що до незаконної діяльності причетний керівник управління з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління Державної податкової служби у Дніпропетровській області та два його підлеглі колеги.

Для реалізації схеми її учасники несанкціоновано втручалися у податкові бази даних і підробляли цифрові підписи керівників компаній. Це дозволило ділкам в електронних кабінетах платників податків тимчасово непрацюючих підприємств реєструвати фіктивні господарські операції з афілійованими комерційними структурами.

Повідомляється, що схеми проводилися без відома керівників підприємств з непідконтрольних територій і мали на меті викрадення їхніх активів шляхом безпідставного перенесення на них зобов’язань зі сплати ПДВ.

Правоохоронці повідомляють, що наразі трьом чиновникам і двом їхнім спільникам, у тому числі «бухгалтерці», яка вела чорну бухгалтерію ділків, повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України.

— Ч. 5 ст. 185 (крадіжка, вчинена в особливо великих розмірах) та ч. 3 ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї). Тривають слідчі дії для встановлення і притягнення до відповідальності всіх винних осіб, – повідомили в СБУ.

 

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты