Криминал | 29 Января, 2024

СБУ та Нацполіція затримали нинішнього та колишнього топ-чиновників Міноборони, які підозрюються в розкраданні ₴1,5 мільярда

Свежие новости: СБУ та Нацполіція затримали нинішнього та колишнього топ-чиновників Міноборони, які підозрюються в розкраданні ₴1,5 мільярда

СБУ та Нацполіція за сприяння Міноборони вручили підозри причетним до розкрадання майже 1,5 мільярдів гривень на мінометних пострілах.

Про це повідомили в Міноборони.

Серед підозрюваних, за даними ЗМІ: Олександр Лієв, який був керівником Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони. Також обшуки пройшли і в нинішнього керівника цього департаменту Тоомаса Накхура і в керівника компанії «Львівський арсенал» Юрія Збітнєва. Ще одним фігурантом є представник іноземної комерційної структури.

Нагадаємо, що Міноборони України за Олексія Резнікова уклало сумнівний контракт на €37,5 мільйонів та не отримало боєприпасів. В січні 2024 року до бюджету повернули ці гроші, тобто майже 1,5 мільярда гривень.

“У жовтні 2022 року фігуранти уклали з Міноборони контракт на постачання 100 тисяч мінометних пострілів іноземного виробництва. Жодна поставка не відбулась, попри зобов'язання розпочати їх у грудні 2022 року. Контракт передплачений Міністерством оборони на 97%”, - зазначено в повідомленні.

Раніше повідомлялось, що Міноборони уклало контракт із ТОВ «Львівський арсенал» про постачання в Україну 100 тисяч мінометних мін за 37 мільйонів євро. Частину цих коштів «Арсенал» перерахував словацькій компанії Sevotech, де працював членом наглядової ради колишній чиновник одного з підприємств «Укроборонпрому» Олексій Хорошаєв.

Sevotech своєю чергою перерахував 12,5 млн євро словацькій WDG promet, яка належить сім’ї відомого хорватського торговця зброєю Звонка Зубака. Жодної міни за цим контрактом Україна так і не отримала. Натомість Зубаки значну частину коштів зняли готівкою, а 5,5 млн євро сплатили за купівлю заводу Vitezit у містечку Вітез у Боснії і Герцеговині.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты