Криминал | 21 Апреля, 2023

СБУ повідомила про підозру екскомандиру ССО за самовільну спецоперацію, яка призвела до ворожого удару по аеродрому біля Кропивницького

Свежие новости: СБУ повідомила про підозру екскомандиру ССО за самовільну спецоперацію, яка призвела до ворожого удару по аеродрому біля Кропивницького

Військовослужбовцю, колишньому виконувачу обов’язків командира однієї із частин Сил спеціальних операції, Роману Червінському оголосили підозру за самовільні дії, які призвели до ракетного обстрілу ворогом аеродрому «Канатове» у Кіровоградській області влітку 2022 року.

Про це повідомили у СБУ.

Підозра оголошена за ч. 5 ст. 426-1 Кримінального кодексу України (перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень).

За матеріалами справи, цей фігурант разом із іншими особами самовільно вирішив провести т.зв. «спецоперацію» – заволодіти літаком повітряно-космічних сил рф. Російський пілот нібито погодився на пропозицію перейти на бік України.

Ця «операція» проводилася попри заперечення СБУ та без згоди відповідних державних органів. У результаті ворог отримав дані про розміщення на аеродромі «Канатове» особового складу Повітряних сил ЗСУ та українських літаків. Це дало змогу зс рф обстріляти летовище.

«СБУ і ГУР МО відразу висловили свої зауваження до такого плану, його не погодили інші державні органи. Адже спецоперація приховувала в собі багато ризиків. Але окремі люди вирішили діяти на власний розсуд… Хочу наголосити, що ніякі хитрощі не допоможуть уникнути відповідальності. На мою думку, негідник, дії якого призвели до смерті одного українського військового і поранення ще сімнадцяти, має понести заслужене покарання», – підкреслив Голова СБУ Василь Малюк.

Внаслідок ракетного удару загинув командир військової частини та отримали поранення 17українських захисників. Також було повністю знищено два бойові винищувачі Повітряних сил ЗСУ, а злітна смуга та інша техніка й будівлі зазнали значних пошкоджень.

Наразі розслідування триває. Вживаються комплексні заходи для притягнення усіх причетних до відповідальності.

Попри непублічну професію його ім'я вже доводилося чути широкому загалу.

Червінський був одним із розвідників, які в 2020 році організовували операцію із затримання російських бойовиків групи «Вагнер», виманюючи їх у Білорусь. Там службовці ПВК мали б сісти на літак, який згодом українські спецслужби аварійно посадили би в Україні. Коли ця історія стала публічною, то отримала назву «вагнергейт».

До служби в ГУР, за часів президенства Порошенка, Червінський був начальником 5-го департаменту контррозвідки СБУ.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты