Политика | 25 Сентября, 2018

РПР закликає владу припинити корупційну схему посередництва на електронних майданчиках у сфері реєстрації звітів про оцінку майна

Свежие новости: РПР закликає владу припинити корупційну схему посередництва на електронних майданчиках у сфері реєстрації звітів про оцінку майна

7 грудня 2017 року Верховна Рада України внесла зміни до ст. 172 Податкового кодексу, якими оцінювачів та нотаріусів зобов’язали – до того безоплатно – реєструвати та перевіряти реєстрацію звітів про оцінку нерухомого майна в Єдиній базі даних звітів про оцінку через авторизовані електронні майданчики.

Вказані електронні майданчики є приватними структурами, і вартість їхніх послуг для оцінювачів та нотаріусів (по суті, їхніх клієнтів), нічим не обмежена, визначається майданчиками на свій розсуд. На сьогодні за кожну операцію з реєстрації та перевірки оціночних звітів майданчики беруть, в середньому, по 510 грн.

Функція електронного майданчика зводиться лише до направлення інформації з оціночних звітів до Єдиної бази даних (без обробки) та передачі оцінювачам результатів її обробки державним модулем, тобто до ролі «електронної пошти», що робить розмір платежів, нав’язаний майданчиками, надмірним та необґрунтованим.

Враховуючи середню кількість зареєстрованих оціночних звітів – 2000 на день та стільки ж перевірок нотаріусів, громадяни, що здійснюють оцінку, вже сьогодні змушені спустошувати свої кишені на більш як 800 тис.грн./день (більше 500 млн.грн. на рік) за користування державним сервісом, які спрямовуються не в бюджет, а в приватні руки. Адже ці кошти стікаються в чотири пов’язаних між собою майданчики, які, з метою збереження надприбутків, сформували олігополію та штучно утримують ціни за свої послуги.

Враховуючи вищезазначене, коаліція громадських організацій Реанімаційний Пакет Реформ переконана: передача інформації до державної бази даних взагалі не потребує будь-яких посередників. Кошти за користування державною Єдиною базою даних звітів про оцінку та державниммодулем електронного визначення оціночної вартості повинні спрямовуватись до Державного бюджету, а не до приватних компаній.

У зв’язку з цим, експерти Реанімаційного Пакету Реформ закликають:

  • Народних депутатів України вилучити зі статті 172 Податкового кодексу електронні майданчики як посередників для реєстрації інформації зі звітів про оцінку нерухомого майна та зобов’язати проводити таку реєстрацію напряму;
  • Поки ця корупційна норма не відмінена, Кабінет Міністрів України невідкладно встановити верхній поріг комісії, яку електронні майданчики можуть отримувати з оцінювачів та нотаріусів за реєстрацію інформації зі звітів про оцінку нерухомого майна та перевірку реєстрації в Єдиній базі даних звітів про оцінку.

Источник: rpr.org.ua

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости