Происшествия | 10 Сентября, 2023

Рівень води у ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС зменшився, - мер Енергодару

Свежие новости: Рівень води у ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС зменшився, - мер Енергодару

Рівень води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС відповідає нормі, але за рахунок природного випаровування зменшився майже на метр і становить близько 16 метрів.

Про це в ефірі "Громадського радіо" повідомив міський голова Енергодару Дмитро Орлов.

За його словами, окупанти спочатку окупації ЗАЕС почали використовувати її як ядерну фортецю. Розмістили там багато важкого озброєння і наразі залишається там до 1000 окупаційних військ.

Росіяни розмістили там точки вогневі, у тому числі і на дахах енергетичних блоків, дахах реакторних відділень, дахах промислових об'єктів, що знаходяться на периметрі.

«Щодо обслуговуючого персоналу НАК «Енергоатом» до окупації було близько 11 тисяч, то зараз це там 1000-2000 тисяч, які ходять на роботу. Питання ядерної та радіаційної безпеки пов'язане з кваліфікацією того обслуговуючого персоналу, який є і якщо чисельність персоналу скоротилася у 5 разів, то виникають певні сумніви, у тому числі щодо можливості забезпечення цим персоналом тих покладених функцій щодо ядерної та радіаційної безпеки», – каже Орлов . .

Він нагадав, що атомна станція на генерацію не працює вже більше року, але необхідно процес охолодження ядерного палива підтримувати на постійній основі цілодобово, а для цього необхідно мати певні системи в робочому стані.

«Що стосується замінування, то ця загроза залишається і залишається загрозою охолодження, тому що рівень у ставці-охолоджувачі він відповідає нормі, але за рахунок природного випаровування зменшився майже на метр і становить близько 16 метрів. Це викликає певне занепокоєння, якщо він далі зменшуватиметься, то можливість охолодження буде під питанням. Я вже не говорю про ризики повного знеструмлення, яке за період не генерації ЗАЕС сталося вже 6 повних знеструмлень. Це також певні ризики ядерної та радіаційної безпеки щодо електрозабезпечення тих систем, які забезпечують охолодження ядерного палива.

Ризиків багато, і ситуація з безпеки вона не покращується. Повний контроль має бути переданий НАК «Енергоатом», щоб усі ці ризики зменшити», – додав міський голова Енергодару.

Нагадаємо, що станом на 8 вересня рівень води у ставку-охолоджувачі Запорізької атомної електростанції становить 16,01 м порівняно з 16,03 м станом на 5 вересня. Ситуація залишається контрольованою.

Читайте также

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты