Общество | Южноукраинск, 14 Сентября, 2017

Рекомендації для керівників підприємств, установ, організацій щодо заходів на епідемічний сезон грипу та ГРВІ 2017 - 2018 років

Свежие новости: Рекомендації для керівників підприємств, установ, організацій щодо заходів на епідемічний сезон грипу та ГРВІ 2017 - 2018 років

В епідсезон 2016-17 років захворюваність на ГРВІ (гострі респіраторні вірусні інфекції)  та грип у цілому знаходилась на низькому рівні, але у Україні та світі реєструвалися поодинокі летальні випадки від грипу А (H1N1).

Крім того, вірус грипу А (Н3N2) характеризується ускладненнями у вигляді геморрагічних пневмоній (ситуація 2009 та 2012-2013 років) з високою летальністю.

З метою попередження масового розповсюдження вірусів грипу серед працюючих необхідно заздалегідь підготуватись до заходів, що вводяться у період епідемічного неблагополуччя:

- підготовка приміщень для можливості повноцінного опалювання, провітрювання;

- створення умов для обігріву при роботі поза приміщеннями створення запасу засобів індивідуального захисту органів дихання (маски), дезінфекційних засобів, аптечок тощо.

Одним з головних методів захисту населення від грипу є профілактичні щеплення. Згідно ст.. 5, 8 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» щеплення проти грипу проводяться окремим групам населення за епідпоказниками (перелік додається) за рахунок коштів місцевих бюджетів, підприємств, установ, організацій або інших джерел, не заборонених законодавством.

Щеплення проводяться фахівцями ЛПЗ (лікувально-профілактичних закладів) з використанням вакцин, затверджених ВООЗ (Всесвітньою організацією охорони здоров’я) та зареєстрованих в Україні. Щеплення за рекомендацією ВООЗ повинні бути проведені у жовтні-листопаді, але не пізніше 15.12.2017 року.

Заявку на проведення щеплень необхідно надавати до територіальних ЛПЗ, де Вам нададуть вичерпну інформацію щодо вакцини, термінів та правил щеплень, схеми закупівлі тощо.

 

Групи ризику захворювань на грип*

Медичний ризик:

- особи з хронічними захворюваннями (за рекомендаціями ЛПЗ);

- особи, які перебувають у спеціалізованих колективах (діти та дорослі у будинках інтернатного типу).

Епідемічний ризик

- діти загальноосвітніх закладів;

- медичні працівники (у першу чергу – ВШМД (відділень швидкої медичної допомоги, поліклініки, інфекційні відділення тощо);

- працівники навчальної сфери (педагоги, вихователі ДНЗ, шкіл, гімназії, ліцею тощо);

- працівники інтернатних закладів;

- сфера обслуговування (громадське харчування, торгівля, комунальні та інші послуги населенню, де персонал перебуває у контакті з великою кількістю людей);

- працівники птахо господарств;

- працівники транспорту (у першу чергу - водії рейсових автобусів, що регулярно перевозять населення);

- працівники органів МНС, МВС;

- особи старші 60 років;

- вагітні жінки

- працівники підприємств, установ, організації.

* Перелік складений на підставі наказу Міністерства охорони здоров’я України від 11.08.2014 № 551 «Про удосконалення проведення профілактичних щеплень в Україні».

 

Источник: yu.mk.ua

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости