Политика | 9 Ноября, 2023

Рада забрала військовий ПДФО від місцевих бюджетів до держбюджету

Свежие новости: Рада забрала військовий ПДФО від місцевих бюджетів до держбюджету

Верховна Рада схвалила закон, який спрямовує податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) з зарплат військових до держбюджету замість місцевих бюджетів для подальшого спрямування на військові потреби. Про це повідомив депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк у своєму Telegram-каналі.

"Парламент схвалив у повторному другому читанні законопроєкт №10037 (в цілому) щодо військового ПДФО та акцизу на дороги. За - 253 голосів", - написав він.

Зі слів депутата, ціна питання в цьому і наступному році для загального бюджету від законопроекту №10037 становить 214,7 млрд гривень на військові видатки.

З 1 жовтня по 31 грудня 2023 року "військове ПДФО" спрямовується до державного бюджету в пропорції 50% на 50%: Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації (ДСЗІ) на дрони (13 млрд грн) і Міноборони на закупівлю артилерійських систем (13 млрд грн).

З 1 січня і до 31 грудня року, в якому припинено чи скасовано воєнний стан "військове ПДФО" розподіляється в таких пропорціях:

45% - ДСЗІ на дрони (прогноз 43+ млрд грн);

45% - Мінстратегпром для розгортання виробництва боєприпасів та зброї (43+ млрд грн);

10% - розпорядникам сектору безпеки і оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами пропорційно відповідно до сплаченого ПДФО (близько 10 млрд).

Закон також передбачає, що доходи Дорожнього фонду (акциз окрім місцевої частини 13,44%) в 2024 році спрямовуються в загальний фонд державного бюджету (зараз зараховувався до спеціального фонду) і спрямовуються на потреби оборони. 13,44% акцизного податку з виробленого і ввезеного пального буде залишатися в місцевих бюджетах.

Голова комітету Ради з питань бюджету Роксолана Підласа в соціальній мережі Facebook щодо прийняття цього закону повідомила, що "звичайне ПДФО" залишається в громадах в обсязі 64% (при цьому не менше 4% податку мають бути спрямовані на проведення розрахунків при виробництві теплової енергії, а також на підтримку підприємств з виробництва, постачання теплової енергії, а також централізованого постачання холодної води та водовідведення).

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль у Telegram-каналі також повідомив, що Верховна Рада підтримала ініціативу уряду щодо спрямування військового ПДФО на закупівлю дронів, а також на розбудову власного виробництва зброї та техніки.

Зі слів Шмигаля, це дозволить у 2024 році додатково направити на ці потреби 96 млрд гривень, 45% цієї суми піде на безпілотники та морські дрони, ще 45% на розвиток українського оборонно-промислового комплексу, 10% автоматично розподіляться між військовими частинами відповідно до сплаченого ПДФО.

Шмигаль запевнив, що уряд і далі допомагатиме регіонам. З його слів, місцеві бюджети у 2024 році отримають від податку на доходи фізосіб більше, ніж вони отримували у 2021 році, в регіони буде спрямовано додаткові 62 млрд грн порівняно з 2021 роком, це дозволить громадам закривати всі необхідні та першочергові потреби.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты