Криминал | 17 Декабря, 2018

Прокуратура розслідує невиплату зарплати колишнім засудженим, звільненим з Ольшанської колонії

Свежие новости: Прокуратура розслідує невиплату зарплати колишнім засудженим, звільненим з Ольшанської колонії

Реалізуючи конституційну функцію нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян, прокуратурою Миколаївської області вживаються заходи, спрямовані на забезпечення конституційних прав в’язнів на належну оплату праці в установах виконання покарань області.

На початок грудня поточного року в установах виконання покарань області утримувалось понад 1700 засуджених, з яких майже половина – працездатні.

Згідно ч. 1 ст. 118 КВК України, в'язні залучаються до оплачуваної праці на підприємствах, у майстернях колоній, а також на державних або інших форм власності підприємствах за строковим трудовим договором, що укладається між засудженим і виправною колонією (слідчим ізолятором).

Разом з цим, у ході перевірок встановлено, що, у порушення вимог законодавства, з загальної кількості працездатних засуджених, до праці залучено 345 в’язнів, що становить 39% від загальної кількості працездатних. При цьому, з частиною в’язнів трудові договори не укладено.
Як приклад, у державній установі «Арбузинська виправна колонія № 83», у порушення вимог кримінально-виконавчого законодавства та законодавства про працю, на час перевірки використовувалась праця 25 засуджених, з якими не укладено відповідні трудові договори. За вказаним фактом внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ч. 1 ст. 172 КК України.

Крім цього, перевірками встановлено факти несвоєчасної виплати заробітної плати засудженим, які вже звільнилися та вибули з колонії.

Так, заборгованість з виплати заробітної плати перед звільненими засудженими минулих років у ДУ «Ольшанська виправна колонія  № 53» становила понад 40 тисяч гривень. Реагуючи на порушення, Миколаївською місцевою прокуратурою № 1 за вказаним фактом внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ч. 1 ст. 175 КК України.

Окрім цього, з метою усунення виявлених порушень вимог законодавства про працю України та недопущення їх у подальшому, органами прокуратури області під час проведення перевірок внесено 5 документів прокурорського реагування керівникам установ виконання покарань області.

З початку року органами прокуратури області ініційовано питання щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності 16 службових осіб установ ДКВС області за порушення вимог законодавства про працю.

Додержання вимог законодавства про працю України в установах Державної кримінально-виконавчої служби в області є одним із пріоритетних напрямків прокурорської діяльності та перебуває на постійному контролі у керівництва регіональної прокуратури. 

Прес-служба прокуратури Миколаївської області

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости