Политика | Вознесенск, 30 Октября, 2019

Про порушення графіка вивозу сміття, анонсоване підняття тарифів на водопостачання й водовідведення: у інтерв'ю з міським головою

Свежие новости: Про порушення графіка вивозу сміття, анонсоване підняття тарифів на водопостачання й водовідведення: у інтерв'ю з міським головою

Поспілкувалися з міським головою Віталієм Луковим про порушення графіка вивозу сміття, анонсоване підняття тарифів на водопостачання та водовідведення, амбіції на майбутні місцеві вибори й щорічні «осінні зустрічі» міського голови з громадою.

  • Не секрет, що зараз на території громади склалася кризова ситуація щодо вчасного вивозу сміття, що призвело до великого накопичення відходів рослинного походження на контейнерних майданчиках. Які райони міста вважаєте самим проблемними?

Насправді із цією ситуацією стикаємося кожної осені. Гадаю, жителі мікрорайону Натягайлівка добре пам’ятають, як 3-4 роки тому на їх вулицях створювалися справжні сміттєзвалища біля контейнерних майданчиків. Міська влада вирішила це питання шляхом переведення на подворовий збір сміття. Вчергове хочу подякувати жителям цього мікрорайону, які абсолютно свідомо й щиро пішли на цей крок, що дало можливість нам разом побороти ці сміттєві завали.

На жаль, не можу сказати подібних приємних слів про деяких жителів Болгарки. Зараз намагаємося навести лад подібним чином і на вулицях цього мікрорайону, але таке відчуття, що є близько десяти сімей, які навмисне виносять сміття не в день його вивозу, тим самим створюючи справжні смітники при в’їзді в місто. Деякі активісти громади вбачають за рішенням переведення вулиці Болгарської на подворовий збір сміття небезпеку для працівників комунального підприємства «Санітарна очистка міста». До цього впровадження комунальники до п’яти разів на тиждень виїжджали та прибирали купи сміття з контейнерів та біля них. Нині, відповідно до графіка, повідерний збір здійснюється раз на тиждень (щосереди). Цією вулицею їздить спецтехніка, яка обладнана відповідним маячком, у працівників КП є нові комплекти спецодягу. Моя позиція принципова – переконаний, що завдяки подворовому збору сміття ми навпаки зменшили небезпеку для працівників КП. Будемо і надалі продовжувати переводити весь приватний сектор на подворовий збір сміття, але тільки в разі покупки додаткового транспорту.

  • Які причини зриву графіка вивозу сміття?

Маю сміливість зізнатися: таких завалених сміттєвих майданчиків вже давно не було на території Вознесенська. Причининакопичувалися, вони й призвели до зміни керівництва комунального підприємства «СОМ». По-перше, до мене надійшла інформація про 3-х місячну заборгованість заробітної плати перед працівниками цього КП, через що люди почали полишати роботу. Це дуже суттєвий сигнал, що менеджер підприємства, тобто його керівник, не справлявся зі своїми завданнями. Тож найголовніша, найперша, задача, яка стоїть перед новим керівником КП «СОМ» на сьогоднішній день - повернути людей на роботу та відновити їх довіру до підприємства. Маю надію спільними зусиллями з адміністрацією підприємства вирішити усі проблеми із заробітною платою працівників до нового календарного року. Це дасть можливість КП «Санітарна очистка міста» працювати злагоджено, динамічно та на якісний результат.

Друга причина затримок вивозу сміття – несанкціонований вивіз нетарованого сміття до сміттєвих баків, де кожна бригада комунальників витрачає надзвичайно багато часу на завантаження сміття на транспорт, через що не встигає за графіком. Вкотре наголошую – вознесенці сплачують лише за вивіз твердих побутових відходів! Листя, гілки, будівельне сміття тощо не входять до тарифу й створюють додаткове навантаження, як на працівників КП, так і на спеціалізовану техніку. Тому друга задача, яка стоїть перед керівництвом СОМа – скоригувати графіки вивезення сміття й беззаперечно їх дотримуватися. Будемо намагатися найближчим часом закупити додаткову техніку й перевести усі приватні садиби громади на подворовий збір сміття. Це дасть можливість комунальникам чітко, раз на тиждень, забирати сміття з усіх приватних будинків. Разом з тим, хочу зауважити, що вирішено й надалі вивозити тароване сміття понад норми. Головне, щоб невідповідальні жителі громади не палили сміття й не отруювали своїх домочадців та сусідів їдким, небезпечним для здоров’я, димом.

Значна заборгованість населення перед комунальним підприємством – третя й остання причина зриву графіка вивозу сміття. Уявіть, тільки 150 тисяч гривень складає заборгованість сімей, які працюють лише у бюджетній сфері. Тому, користуючись можливістю, хотів би звернутися до всіх читачів. Ця величезна сума складає майже місячний фонд оплати праці комунального підприємства! Люди виправдовуються: «Не платимо через те, що невчасно вивозять сміття». Насправді все з точністю навпаки – невчасно вивозять, тому що немає чим платити заробітну плату, за що ремонтувати техніку, придбати паливо тощо. Наразі складені списки всіх домогосподарств, де не сплачують за сміття, попереджено керівників установ, де є боржники. Кожен керівник бюджетної установи має прозвітувати мені, як міському голові, про погашення заборгованості його працівниками. Попереджаю, підходи будуть досить жорсткими. Списки тих, хто не оплачує комунальні послуги, будуть опубліковані в місцевій газеті, на інформаційному – інтернет порталі громади. Це наша спільна з вами відповідальність, тож компромісів тут не може бути. Тільки тоді, коли всі будуть вчасно сплачувати за вивіз сміття, можна буде вимагати від комунального підприємства якісної роботи. Прошу вознесенців проявити відповідальність щодо цього питання, а контроль з мого боку буде вкрай принциповим.

  • Нещодавно у газеті «Новини Вознесенська: день за днем» та інформаційному інтернет-порталі громади було оприлюднено звернення від КП «Водопостачання м. Вознесенська» щодо ініціювання процедури зміни тарифів. Поясніть, будь ласка, причини росту тарифів.

Основна причина підняття тарифу на водопостачання та водовідведення – це анонсоване Урядом підняття зарплати й, вже по факту, удорожчання вартості електричної енергії. Тільки ці дві складові тарифу впливатимуть на новий, який вступить в дію з 1 січня 2020 року у разі затвердження виконавчим комітетом. Інших причин і критеріїв росту немає. З жахом згадую ті роки, коли у Вознесенську була почасова подача води. Можу порівняти нашу громаду з невеличкими містами Миколаївщини чи півдня України загалом, де вода подається почасово через заборгованість перед енергопідприємствами. Маємо розуміти, що якість надання цієї послуги може забезпечуватися лише завдяки економічно обґрунтованим тарифам. Керівництво комунального підприємства й міська влада готові довго й наполегливо пояснювати жителям причини їх підняття. Рішення про підвищення тарифів приймаються винятково в чинному правовому полі, тому жодних юридичних зауважень ніколи не було, і жодна правоохоронна структура не підтвердила незаконність тарифів або їх завищення. У зв’язку з підняттям тарифу малозабезпеченим верствам населення буде переглядатися субсидія, яка компенсуватиме відповідно до законодавства високу вартість води й водовідведення. Тож переконаний, що іншого виходу, як прийняти економічно обґрунтований тариф, немає.

  • Віталію Дмитровичу, містом ходять чутки, що ви плануєте виїжджати з міста та маєте нерухомість за межами громади. Можливо маєте бажання прокоментувати?

Хочу відповідально заявити, що ні в мене, ні в моїх близьких родичів не з’явилося жодної нерухомості чи земельної ділянки за останні роки. Я люблю своє рідне місто Вознесенськ і поважаю його жителів. Тож планую залишатися на своїй посаді, допоки цього хотітимуть жителі громади. Можливо, деякі мої дії чи слова виглядають дещо жорстко та політично непривабливо, але я не звик давати порожні обіцянки. Зараз дуже важкий час для українців, тому загравання з громадою просто недопустимі. Я буду й надалі називати речі своїми іменами для того, аби разом з жителями бачити, знати та вирішувати всі проблеми громади. Будь-які політичні загравання – не моя риса характеру, тому готовий і надалі спілкуватися абсолютно відверто, не приховуючи тих проблем, які є у Вознесенську.

Що стосується виборів, то чим вони ближче, тим більшим буде інформаційний тиск на вознесенців. Прошу жителів громади аналізувати будь-яку інформацію та намагатися віднайти її першоджерело. При цьому я готовий пояснювати вознесенцям будь-який свій крок, своє рішення, адже розумію – це обов’язок міського голови.

Наостанок, запрошую вознесенців на вже традиційні «осінні зустрічі», які проходитимуть у всіх мікрорайонах громади. Приходьте, буду вдячний за вашу активність та корисний фідбек. Пам’ятайте, що озвучені вами пропозиції на цих зустрічах будуть розглянуті та максимально враховані в планах розвитку громади на 2020 рік.

Джерело: voz.gov.ua

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты