Общество | Николаев, 23 Июня, 2023

Посівних земель у Миколаївській області поменшало, продукція впала в ціні: в ОВА назвали причини

Свежие новости: Посівних земель у Миколаївській області поменшало, продукція впала в ціні: в ОВА назвали причини

Внаслідок збройної агресії агропромисловий комплекс Миколаївської області зазнав великих збитків. Посівна площа, яка раніше щороку становила близько 1,6 млн га, скоротилася до 1,2 млн га.

Про це на пресконференції у п'ятницю, 23 червня, повідомила директорка департаменту агропромислового розвитку Миколаївської обласної військової адміністрації Олена Піскун.

Скоротилася і кількість суб'єктів господарювання, які задіяні в агропромисловому комплексі. Якщо раніше їх було 3,4 тисячі, то за час війни змушені були припинити свою виробничу діяльність близько 700 сільськогосподарських підприємств.

Після деокупації територій туди починають повертатися сільськогосподарські підприємства, фермери, що відновлюють потужності, які були втрачені через війну, фіксують збитки.

– Найбільшим викликом для нас сьогодні залишається відсутність портової інфраструктури, неможливість здійснювати реалізацію сільськогосподарської продукції через наші миколаївські порти. Доки не буде деокуповано Кінбурнську косу, доки не припиняться обстріли, вирішити це питання не вдасться. Вартість логістики привела до значного падіння ціни на нашу сільськогосподарську продукцію, і, як наслідок, до збитків, - сказала Олена Піскун.

Другою проблемою стало те, що на звільнених від окупації територіях залишилася велика кількість мін. Замінованими виявилися близько 288 тисяч га сільськогосподарських земель, і на їхнє розмінування знадобиться час.

Ускладнюється процес розмінування на деяких територіях ще й тим, що вони постійно зазнають обстрілів. Такими були названі Очаківська та Куцурубська громади. Вести свою господарську діяльність аграрні підприємства там також не можуть.

– Посівна площа цього року, порівняно з минулим, зросла на 100 тис. га. Це завдяки тому, що проводиться розмінування. Але це лише 80% тих площ, які ми завжди засіювали. Знову ж таки, буде недобір нашої сільськогосподарської продукції. Тим не менш, усі вважають, що врожай сільськогосподарських культур, особливо ранньої зернової групи, буде набагато кращим, ніж торік. Але не таким, яким він був 2021 року, коли врожай був рекордним, - зазначила директорка департаменту.

За її словами, 2021 рік був піковим із виробництва зерна. Тоді аграрії Миколаївської області отримали майже 4 млн тонн, що стало рекордом за всю історію регіону. Обсяг експорту становив майже 2,5 млрд доларів.

– За 2022 рік виробництво зерна скоротилося майже вдвічі. Ми отримали 2 млн тонн, і обсяг експортної продукції також скоротився вдвічі, - додала Олена Піскун.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты