Экономика | Николаев, 5 Февраля, 2023

Особливості сільськогосподарського сезону на Миколаївщині у 2023 році — коментар фахівця

Свежие новости: Особливості сільськогосподарського сезону на Миколаївщині у 2023 році — коментар фахівця Особливості сільськогосподарського сезону на Миколаївщині у 2023 році — коментар фахівця

Станом на початок лютого 2023 року закупівельні ціни для аграріїв Миколаївщини залишаються нижчими у майже в три рази від довоєнних. Плануючи сільськогосподарський сезон, фермери змушені скорочувати об'єми посівів та шукати нові нішові культури.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла голова комісії з питань агрополітики Миколаївської облради Надія Іванова.

За словами Надії Іванової, саме в лютому починали зростати закупівельні ціни на збіжжя. Проте у 2023 році такого не відбулось.

"В цілому ринок, якщо порівнювати у валютному еквіваленті, а аграрії все одно прив’язані до іноземної валюти, то довоєнні ціни на зерно були понад 400 доларів за тонну, то наразі (станом на початок лютого 2023 року — ред.) — 160-180 доларів. Якщо соняшник був 800 доларів за тонну, то наразі 400 тощо. Тобто ціни мінімальні", — розповіла Надія Іванова.

Під впливом економічних факторів, зі слів фахівчині, сільгоспвиробники мають прилаштовуватися до ситуації.

"Аграрії зменшують площі під посів культур зернової групи, скоріш за все, будуть зменшені площі й під посів соняшнику. Але шукають вихід у вирощуванні нішевих культурах, багато хто йде на те, чого ніколи не робили. Наприклад, коріандр, гірчиця, льон, просо тощо", — сказала Надія Іванова.

Аграрії в трьох районах області постраждали внаслідок агресії з боку Російської Федерації.

"Є зменшення площ в області через агресію Росії — відсутність розмінування, бойові дії. Особливо на півдні та сході області", — пояснила Іванова.

Серед позитивних моментів голова комісії з питань агрополітики назвала відсутність ажіотажу з пальним.

"Цейтноту з паливом не спостерігаємо. Оператори цього ринку поки не відчувають дефіциту сировини. Постачання зерна до портів Одеської області налагоджено, легше стала логістика по Україні. Поки ніхто не лякав зростанням цін", — сказала Надія Іванова.

Як розповіла фахівчиня, перспективи відкриття портів у Миколаєві станом на 4 лютого залишається невідомими.

 

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости