Происшествия | Николаев, 9 Августа, 2023

Омбудсмен взяв на контроль розслідування смерті жителя Одещини у день прибуття на службу у Миколаївській області

Свежие новости: Омбудсмен взяв на контроль розслідування смерті жителя Одещини у день прибуття на службу у Миколаївській області

Омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що необхідне справедливе розслідування смерті мобілізованого українця, який помер після прибуття до військової частини і він бере на особистий контроль хід вияснення обставин трагедії.

Про це Уповноважений Верховної Ради України з прав людини написав у своєму Telegram-каналі.

Як відомо, 29-річного Бориса Глушака, мешканця смт Ширяєво Одеської області, призвали на службу з вадами здоров’я. Він помер вночі 1 серпня від приступу епілепсії – у перший день прибуття у військову частину на Миколаївщині. По даному факту відкрито три кримінальні провадження. Слідство перевіряє дії співробітників ТЦК та військової частини.

«Я скерував листи до державних структур задля отримання необхідної інформації.

Як відомо, наразі встановлюються фактичні причини смерті у день прибуття до військової частини чоловіка.

Так, досудове слідство має встановити:

– законність призову на військову службу з урахування його стану здоров’я;

– своєчасність надання чоловіку кваліфікованої невідкладної медичної допомоги після приступу епілепсії.

У разі виявлення порушень відповідно до законодавства – винні мають бути покарані. Адже безкарність приводить до нових правопорушень», – написав Лубінець.

Також стали відомі нові подробиці про смерть жителя Одещини.

Керівник Ширяєвської центральної районної лікарні Валерій Бень у коментарі для ТСН повідомив, що вже має в розпорядженні звіт керівництва ВЛК щодо мобілізованого Бориса Глушака.

– У мене є пояснювальна від голови нашої ВЛК. На обліку у лікаря-психіатра, нарколога й невролога Борис Глущак не перебував. По медичну допомогу з приводу шизофренії, епілепсії, психрозладів не звертався. За останні п’ять років по медичну допомогу він не звертався зовсім. І скарг не мав на той час, коли проходив комісію, – повідомив нам Валерій Бень.

До цього керівник лікарні додав:

– Згідно з лікарським свідоцтвом про смерть, яке було видано в Миколаївській області, де він помер, причиною смерті вказано набряк головного мозку. Дані щодо інвалідності чи інвалідності з дитинства – відсутні. Звідки інформація про інвалідність – я не знаю. Можливо, люди самі вирішили, що він мав інвалідність. В лікарні ці дані відсутні зовсім.

Резюмуючи, Валерій Бень повідомив, що за його інформацією, зранку мобілізований знепритомнів, а ввечері помер.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости