Политика | 19 Октября, 2019

Округ – не район: у концепції змін до Конституції поки що районних рад немає

Свежие новости: Округ – не район: у концепції змін до Конституції поки що районних рад немає

17 жовтня на засіданні Ради донорів з питань децентралізації в Україні народний депутат, член комісії з питань правової реформи Олександр Корнієнко представив концепцію проекту змін до Конституції в частині територіальної організації влади та місцевого самоврядування.

Він одразу підкреслив, що це лише перший крок до створення відповідного законопроекту і в подальшому триватимуть консультації з усіма заінтересованими сторонами, у тому числі – з асоціаціями органів місцевого самоврядування. Над розробкою тексту проектних норм, за його словами, працюватиме спеціальна група, до складу якої увійдуть і юристи-конституціоналісти.

Олександр Корнієнко представив лише головні напрями майбутніх змін до Конституції.

Зокрема Концепція пропонує трирівневу систему адміністративно-територіального устрою – громада (базовий рівень), округ (субрегіональний рівень), регіон (області в теперішніх межах та Автономна Республіка Крим).

«Органи місцевого самоврядування ми пропонуємо закріпити на двох рівнях адмінтерустрою – на рівні громади, тут буде рада громади та її виконком, та на рівні області — обласна рада та її виконавчий орган. Новація у тому, що обласна рада отримує власний виконком і представляє спільні інтереси усіх громад регіону», — сказав Олександр Корнієнко. А от на субрегіональному рівні (районів чи округів) функцій для місцевого самоврядування, на думку народного депутата, не залишається.

«Щодо назви «округ» — питання дискусійне, і ми ще консультуватимемося і з експертами, і з громадськістю, чи не викликатиме вона якихось проблем. Ми хочемо відійти від назви «район», бо майбутній субрегіональний рівень не можна порівнювати з районами, що існують зараз. Округи будуть значно більшими за площею і населенням, їх буде близько 100, і матимуть зовсім інші функції. Щодо повноважень округу, поки що наш аналіз показав, що на цьому рівні немає спільних інтересів, щоб робити там орган місцевого самоврядування. Рівень округу ми плануємо зберегти для адміністративного управління, державного нагляду за законністю рішень місцевого самоврядування, та для так званої секторальної децентралізації – координації надання державних сервісів громадянам», — зазначив Олександр Корнієнко.

Ті ж повноваження місцевого самоврядування базового рівня, які громади не зможуть виконувати самостійно, на думку народного депутата, можна реалізовувати, використовуючи механізм міжмуніципального співробітництва.

Експерти передбачають, що саме підхід до формування субрегіонального рівня може стати головним каменем спотикання у розробці змін до Конституції. Отже, у цьому питанні треба очікувати непростих діалогів народних депутатів, урядовців, експертів та профільних асоціацій. Легкого рішення точно не буде, але приймати його треба.


Матеріал підготовлений в рамках Проекту Української асоціації районних та обласних рад «Моделювання адміністративно-територіального устрою на субрегіональному рівні», що реалізовується за підтримки Програми Ради Європи «Децентралізація  і реформа місцевого самоврядування  в Україні».

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости