Общество | Николаев, 25 Февраля, 2023

«Нищили усе під нуль», — росіяни на 95% зруйнували село Мирне на Миколаївщині

Свежие новости: «Нищили усе під нуль», — росіяни на 95% зруйнували село Мирне на Миколаївщині

У селі з символічною назвою Мирне Шевченківської громади Миколаївської області до повномасштабної війни проживало близько 600 людей. Сьогодні тут лишається десь 35 місцевих жителів.

Протягом довгого часу населений пункт перебував на лінії розмежування, оскільки знаходиться у трьох кілометрах від Благодатного, яке було окуповане російськими військами.

Наразі у село вже повернули електроенергію, однак там ще немає ні води, ні газу. Люди носять воду з криниць, опалюють напівзруйновані будинки дровами та буржуйками.

— Росіяни, як заходили в перші дні, то вони через нас йшли колонами. У нас ані школи, ані садочку — нічого не лишилося. Я теж залишилась без роботи, дитину нема куди відвести. І що нам далі роботи? — говорить місцева жителька.

Люди виживають за рахунок гуманітарної допомоги, яку їм привозять волонтери, церковники, військові та місцева владаю

— Наше село не було окуповане, тільки проходили скрізь. Вони обстрілювали його, 95% села пошкоджено. Я виїжджав, а коли Херсон звільнили, повернувся до рідного села. Мій будинок на 80% геть побитий, — розповідає ще один мешканець Мирного.

Говорить, що повернувся до розбитого будинку, оскільки це його дім.

— Це мій дім, я тут родився, це все моє. Останні три дні, коли окупантів виганяли з Благодатного, вони у відповідь сюди «сипали» все, що можна було сипати, — відзначає він.

Чоловік розповів, що сусідні Благодатне у порівнянні з Мирним під час війни майже не постраждало. Адже там базувалися російські війська, прикриваючись місцевим населенням.

— Наші війська Благодатне не обстрілювали, тому що наші війська ні в якому разі не б’ють по місцевому населенню. А окупантам без різниці – чи ти цивільний, чи ти військовий. Вони стріляють у все, що рухається, у все, що їм не подобається. Вони нищили усе під нуль, — додає чоловік.

Фоторепортаж

Фото: Сергій Овчаришин

Джерело

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости