Общество | Николаев, 5 Апреля, 2019

На Миколаївщині створили понад 700 штучних нерестовищ риби

Свежие новости: На Миколаївщині створили понад 700 штучних нерестовищ риби

На Миколаївщині відбулась акція з виготовлення та встановлення нерестових гнізд на р. Південний Буг, поблизу с. Троїцьке Новоодеського району Миколаївської області. В заході взяли участь представники Миколаївського рибоохоронного патруля, користувачів водних біоресурсів та громади села. Кількість встановлених штучних нерестовищ склала 715 штук. Про це повідомляється на сторінці Миколаївського рибоохоронного патруля у Facebook.

Конструкція гнізд дуже проста. Зрізані кущі або хвойні гілки зв’язуються у вигляді довгого снопа, а потім по всій його довжині чіпляють порожні пластикові пляшки. Вони будуть утримувати гніздо на плаву. З обох боків прив’язують каміння для стійкого положення конструкції на воді. Після цього їх катером або човном відтягують на 15-20 метрів від берега і встановлюють паралельно до берегової лінії. Якщо рівень води знижується, то гніздо саме відпливає від берега. Зараз розпочинається період нересту окуня, плітки та інших коропових. Тож гнізда будуть місцем відкладення ікри, в першу чергу, саме для цих видів.

«Сподіваємось, що подібна допомога від небайдужої громадськості буде не поодиноким випадком, а стане хорошою традицією. І спільними зусиллями ми допоможемо рибі віднереститись. У подальшому спеціалісти відділу іхтіології спільно з інспекторами рибоохорони будуть здійснювати контроль за станом відкладеної ікри, а також промивку нерестових гнізд від мулу та водоростей», – наголосили в Миколаївському рибоохоронному патрулі.

Раніше штучні нерестовища за участі користувачів водних біоресурсів та небайдужої громадськості було встановлено на Софіївському (1200 шт.) та Олександрівському (2000 шт.) водосховищах. Проведені заходи дадуть можливість забезпечити нерест на обраних ділянках водойм Миколаївщини та збільшити їх рибопродуктивність за рахунок видів риб, нерест яких відбувається на рослинному субстраті. Протягом місяця планується провести ще декілька подібних акцій.

Довідкова інформація:

Потреба встановлювати штучні нерестові гнізда на водоймах виникає там, де дуже малий рівень рослинності. Такі гнізда допомагають рибі розмножуватись. Вони утримують ікру на однаковій глибині з рівнем води. Встановлюють гнізда для нересту переважно в тих місцях, де відсутні природні нерестові площі. Таким чином ікринкам дають якомога більше шансів на життя.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты